FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janukovič odbacio kritike na izbore

Autor: dmus
KIJEV, 30. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič odbacio je u utorak kritike iz inozemstva na nedjeljne izbore u kojima je njegova stranka pobijedila, a oporba ustvrdila da su lažirani i zaprijetila mogućim uličnim prosvjedima.

S povećanjem broja prebrojanih glasova, Janukovičeva Stranka regija i njihovi komunistički saveznici sve su bliže zadržavanju uvjerljive većine u parlamentu u kojem sjedi 450 zastupnika.

Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OESS), koja je na izborima imala 600 promatrača, ocijenila je da su ovi izbori korak natrag u odnosu na ranije izbore, osobito zbog toga što je vladajuća Stranka regija u kampanji koristila državne mehanizme, zbog netransparentnog financiranja stranaka, zbog medijskog praćenja u korist vladajućih i zato što oporbena čelnica Julija Timošenko, koja je u zatvoru, nije mogla sudjelovati u izborima, ali same izbore nije kritizirala.

"Promatrači su dali pozitivnu ocjenu izbornog procesa", rekao je Janukovič u izjavi kojom je zanemario OESS-ove kritike.

Američka državna tajnica Hillary Clinton poduprla je kritičnost OESS-a i pozvala Janukopviča da pusti Timošenko na slobodu."Dijelimo stajalište promatrača OESS-a da su nedjeljni izbori bili korak natrag za ukrajinsku demokraciju", rekla je Clinton.

(Hina) xdam ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙