FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mkov
ZAGREB, 28. studenog 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Saborska rasprava o proračunu za 2013. pokazala je da nema prijepora unutar vladajuće koalicije, izjavio je ministar financija Slavko Linić, nakon što je prijedlog proračuna podupro i SDP-ov najveći koalicijski partner HNS. "Proračun i rasprava pokazuju da prijepora nema, a proračun je taj koji pokazuje slogu ili neslogu u vladajućoj koaliciji", rekao je Linić novinarima u Saboru. Novinare je zanimalo jesu li izglađene nesuglasice vezane uz uvođenje poreza na nekretnine. "Kao što vidite iz raspre o proračunu, nesuglasica nema. Imamo različite pristupe, različita razmišljanja i imamo četiri mjeseca vremena da raspravimo svaki detalj zakona. Uvjete i vrijeme u kojima mislimo da bi ga trebalo primijeniti možemo itekako ekonomski elaborirati i odlučiti se za ili protiv", rekao je Linić.

ZAGREB - Predloženi proračun konačna je demontaža društvene pravednosti i socijalne države, poručio je Dragutin Lesar (Klub Laburista) u saborskoj raspravi o prijedlogu državnog proračuna za iduću godinu. Rekao je kako je odbijanjem povećanja minimalne plaće i njezin udio na 40 posto prosječne plaće, toleriranjem neisplata plaća to napravljeno u privatnom sektoru, a demontaža kolektivnih ugovora u javnom sektoru će se napraviti ovih dana.

ZAGREB - Nacionalno vijeće za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije prihvatilo je izvješća o provedbi antikorupcijskih mjera u području odgovornosti Ministarstva gospodarstva, Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave i Državnog ureda za središnju javnu nabavu. Predsjednik Nacionalnog vijeća Vladimir Šeks rekao je kako dosadašnje iskustvo pokazuje da je javna nabava žarište korupcije, pri čemu je posebno istaknuo potrebu jačega preventivnog djelovanja. Upozorio je kako se u postupku javne nabave sklapaju dodatni ugovori te se tako 'izigrava' Zakon o javnoj nabavi, što otvara sumnju u nepravilnosti i korupciju. Zato je, dodao je, potrebno vidjeti koji je 'modus operandi' i kako se to provodi.

DUBROVNIK - Predsjednica dubrovačkoga HDZ-a Dubravka Šuica izvijestila je na konferenciji za novinare kako ta stranka "pokreće inicijativu da se general Ante Gotovina proglasi počasnim građaninom Dubrovnika". Tako će se kroz četiri adventske nedjelje za tu inicijativu prikupljati potpisi Dubrovčana ispred palače Sponze. Očekujemo velik odziv, a vjerujem da će prijedlog koji će stići u dubrovačko Gradsko vijeće biti najmasovniji u dubrovačkoj povijesti, rekla je Dubravka Šuica. Dodala je i kako ne sumnja da će se, kad je taj prijedlog u pitanju, u Gradskome vijeću postići konsenzus.

ZAGREB - Nakon neuspjelog postupka mirenja s predstavnicima sindikata obrazovne vertikale, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) priopćilo je kako uvažava pravo sindikata na štrajk, ocjenivši međutim kako je pozivanje na štrajk nepotreban pritisak u pregovorima o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) te upozorivši da Vlada neće platiti vrijeme provedeno u štrajku.

KARLOVAC - U Modrušu kod Ogulina pronađeni su fragmenti ljudskog kostura no zasad je nemoguće odrediti ni starost ni spol osobe kojoj pripadaju, premda mediji nagađaju da su to ostatci osobe za kojom dugo tragamo, Antonie Bilić, što je nemoguće znati jer uz tijelo nisu pronađeni nikakvi predmeti ni dokumenti, izjavio je zamjenik županijskoga državnog odvjetnika u Karlovcu Mladen Krajačić. On je u izjavi za Hinu istaknuo kako su "kosti pripremeljene za prijevoz na Zavod za sudsku medicinu na Šalati u Zagrebu, jer sam", kako je rekao, "naložio medicinsko vještačenje i DNK analizu". Očevid obavljaju karlovačko Županijsko državno odvjetništvo, Policijska uprava karlovačka i vještaci Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“. Policija je jučer poslijepodne izvijestila o pronalasku kostiju nalik ljudskima nešto prije Modruša, nedaleko državne ceste D23 na relaciji Duga Resa-Josipdol-Senj.

ŠIBENIK - Dragan Paravinja, nepravomoćno osuđen zbog dva pokušaja silovanja i teškog ubojstva maloljetne Antonije Bilić iz Krički, od 12. studenoga u šibenskome zatvoru štrajka glađu, potvrdio je Županijski sud u Šibeniku. Paravinja odbija uzimati hranu i pije samo vodu, a sudu do danas nije naveo razloge tog prosvjeda. Pod stalnim je liječničkim nadzorom. Od Županijskoga suda doznaje se kako se Dragan Paravinja nije žalio na uvjete u šibenskome zatvoru u kojem je otkako mu je za tri teška kaznena djela dosuđena jedinstvena nepravomoćna presuda od 40 godina zatvora.

ZAGREB - Policija je privela na ispitivanje desetak nogometnih navijača radi utvrđivanja okolnosti sukoba do kojega je došlo nakon današnje utakmice Zeline i Hajduka u Zelini, potvrdila je u razgovoru za Hinu Policijska uprava zagrebačka. Kako se saznaje, riječ je mahom o navijačima Torcide ali među privedenima ima i pripadnika drugih navijačkih skupina, no isključeno je sudjelovanje navijača Dinama, odnosno, Bad Blue Boysa. Policija zasad nema informacija o ozlijeđenima, a okolnosti i pojedinosti sukoba još se utvrđuju.

SPLIT - Vozač motocikla (26) poginuo je u prometnoj nesreći koja se dogodila u Splitu, doznaje se u PU splitsko-dalmatinskoj. Nesreća se dogodila jučer popodne u Velebitskoj ulici gdje su se sudarili motocikl i osobno vozilo. Teške i po život opasne ozljede zadobio je 26-godišnji vozač motocikla koji je prevezen u splitsku bolnicu gdje je preminuo. Policija obavlja očevid, a poziva očevice da im pomognu kako bi se utvrdile sve okolnosti te nesreće.

ZAGREB - Više od pet godina nakon urušavanja dijela Kupske ulice u Zagrebu uvjetnom kaznom od godinu dana kažnjen je glavni projektant tvrtke Conex Davorin Lovrenčić, dok su ostali optuženici, među kojima su i dvije tvrtke, oslobođeni optužbe. Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda, pod predsjedanjem suca Tomislava Juriše, Lovrenčiću je dosudilo uvjetnu kaznu jer je prilikom projektiranja HEP-ove poslovne zgrade s podzemnom garažom postupio protivno propisima i prouzročio štetu od 2,7 milijuna kuna. No, unatoč velikoj šteti glavni projektant Conexa u zatvor neće ići ako u iduće tri godine ne ponovi kazneno djelo.

ZAGREB - Dani Marije Jurić Zagorke počeli su polaganjem vijenca na Mirogoju u povodu 55. godišnjice njezine smrti, a sutra će se u Hrvatskome saboru održati svečanost na kojoj će novinarska soba dobiti ime te hrvatske književnice i novinarke. Dani Marije Jurić Zagorke održavaju se do 2. prosinca, a svrha im je promicati njezino stvaralaštvo i rad. Kako je najavljeno na konferenciji za novinare u Zagorkinu Memorijalnom stanu, Dani Marije Jurić Zagorke nastavljaju se u petak i subotu znanstvenim skupom "Marija Jurić Zagorka - život, djelo, naslijeđe / Rad, rod i klasa", organiziranim u suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu i uz druženje s radnicama Kamenskog i prodavaonica na Dolcu. U četvrtak će u Zagorkinu stanu biti predstavljen strip "Zagorka: Biografija" Lee Kralj Jager, a bit će dodijeljena i nagrada za studentski rad s temom žena i rodne problematike.

ZAGREB - Priručnik "Stvaram zdrave navike" posvećen zdravoj prehrani i tjelovježbi, a namijenjen školskoj djeci od 12 do 17 godina, roditeljima i nastavnicima, predstavljen je jučer u prostorijama Tribine grada Zagreba. Priručnik je izdala Udruga za prevenciju prekomjerne težine, uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje, a njegovo uporabu prihvatila je i Agencija za odgoj i obrazovanje.

DUBROVNIK - Josip Lovrić, profesor emeritus Sveučilišta u Dubrovniku te član emeritus Hrvatske akademije tehničkih znanosti i član francuske Academie europeenne, preminuo je u 85. godini. Rođen je 1928. godine u Dubrovniku, gdje je završio Klasičnu gimnaziju. Diplomirao je na brodograđevnom odjelu Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 1952. godine i doktorirao 1987. na Fakultetu strojarstva i brodogranje u Zagrebu. Radio je u brodogradilištu Viktor Lenac u Rijeci, bio vještak Međunarodnog registra brodova Bureau Veritas u Parizu te tehnički direktor brodarske tvrtke Atlantska plovidba u Dubrovniku.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙