FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šef Hamasa u egzilu podupire Abasov zahtjev UN-u

Autor: mhaj
GAZA , 26. studenog 2012. (Hina/AFP) - Šef Hamasa u egzilu Kaled Mešal u ponedjeljak je rekao kako podupire zahtjev palestinskoga predsjednika Mahmuda Abasa koji za Palestinu u UN-u traži status države nečlanice, stoji u priopćenju tog islamističkog pokreta.

Istaknuo je potrebu da ta inicijativa postane dio nacionalne vizije i strategije u svrhu očuvanja nacionalnih prava i na temelju prava palestinskoga naroda. U izdvojenom priopćenju, član vodstva Hamasa u egzilu Ezat al Rišk "pozdravio je palestinski zahtjev podnesen UN-u, u kojemu se navodi kako se ne dopušta žrtvovanje nijednog pedlja palestinske zemlje, od Mediterana do rijeke Jordan", aludirajući na teritorij Palestine iz razdoblja prije 1948.

Suprotno političkoj upravi u egzilu, čelnici Hamasa u Pojasu Gaze, gdje su na vlasti od 2007., kritizirali su Abasovu inicijativu, osudivši izostanak dogovora sa svim palestinskim stranama. Glasnogovornik šefa vlade Hamasa u Gazi Ismail Hanija opovrgnuo je prošli tjedan u telefonskom razgovoru da podržava Abasov zahtjev, kako je prenijela službena palestinska agencija Wafa.

Palestinci već dulje vremena žele unaprijediti i svoj promatrački status u UN-u u status države nečlanice.

Palestinski predsjednik u nedjelju je izjavio kako je potpuno uvjeren da će njegov zahtjev uspješno proći pred Glavnom skupštinom, koja će plan rezolucije o tom pitanju razmatrati u četvrtak u njegovoj prisutnosti. Planu se protive Izraelci i SAD.

(Hina) xmh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙