FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Varaždinu predstavljena Nacionalna strategija za suzbijanje zloporabe droga

Autor: vvar
VARAŽDIN , 26. studenog 2012. (Hina) - Ravnatelj vladina Ureda za suzbijanje zloporabe droga Željko Petković predstavio je danas u Varaždinu Nacionalnu strategiju za suzbijanje zloporabe droga od 2012. do 2017. koju je Hrvatski sabor donio prije mjesec dana.

Nacionalna strategija je strateški dokument koji ima dvije osnovne zadaće - smanjiti potražnju za drogom i njezinu ponudu, rekao je Petković na sjednici sjednici povjerenstva za suzbijanje zloporabe droga Varaždinske županije i dodao da je nova strategija načinjena na temelju evaluacije prošle strategije te da je izrađena na temelju preporuka Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti.

Istaknuo je da je zaključak izvješća o provedbi te nacionalne strategije i akcijskoga plana za 2011. godinu bio da je sustav stabilan, da nema povećanog broja osoba u tretmanu te da je broj kaznenih djela vezanih uz drogu na razini prošlogodišnjega.

"Možemo reći da smo zaustavili porast problematike zloporabe droga i da je sustav stabilan, ali treba i dalje provoditi mjere kako bismo zadržali problematiku droga u okviru društveno prihvatljivoga", rekao je Petković.

Irena Stipešević-Rakamarić iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije izvijestila je članove povjerenstva za suzbijanje zloporabe droga da je stanje u vezi s ovisnostima u toj županiji slično kao i lani u ovo doba. Rekla je da je ove godine na liječenju prijavljeno 225 osoba, od čega najviše opijatnih ovisnika, te da je novih ovisnika samo dvanaestero.

"Trendovi glede smanjenja broja novooboljelih u Varaždinskoj županiji su povoljni, kao i omjer broja oboljelih i ukupno liječenih, koji je sada jedan prema deset, čak i manje", navela je Stipešević-Rakamarić.

Nakon sjednice povjerenstva za suzbijanje zloporabe droga, Zoran Zoričić iz zagrebačkoga KBC-a Sestara milosrdnica održao je u Županijskoj palači srednjoškolcima, stručnim suradnicima i školskim koordinatorima predavanje o problemu kockanja u sve mlađoj populaciji.

Poslijepodne će se pak u Lumini centru u Varaždinu održati edukativna akcija "Pusti kocku – baci kuglu", turnir za učenike srednjih škola u kuglanju, pikadu i stolnom nogometu. Svrha je akcije promicati zdrav način druženja mladih uz sportsko-rekreativne aktivnosti i skrenuti pozornost na opasnosti problematičnog kockanja mladih.

Te su aktivnosti u povodu Mjeseca borbe protiv ovisnosti od 15. studenoga do 15. prosinca organizirali povjerenstvo za suzbijanje zloporabe droga Varaždinske županije, županijski Upravni odjel za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb te županijski Zavod za javno zdravstvo radi upoznavanja javnosti s problemom zloporabe svih oblika ovisnosti.

(Hina) xvvar ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙