FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanija optužila Španjolsku za incidente oko Gibraltara

Autor: bcav
LONDON, 15. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Velika Britanija osudila je "provokativni upad" španjolske mornarice i ribarskih brodova u vode oko britanskog teritorija na Gibraltaru te je u četvrtak zbog toga pozvala i izrazila prosvjed španjolskom veleposlaniku u Londonu.

To je najnoviji u nizu incidenata u dugotrajnom sporu oko Gibraltara, poluotoka na jugu Španjolske koji je pod britanskom vlašću od 1713.

"Velika Britanija je uputila nekoliko diplomatskih prosvjednih nota Španjolskoj zbog pokušaja španjolskih državnih vlasti da obavljaju jurisdikciju nad teritorijalnim vodama Britanskog Gibraltara", priopćio je britanski ministar za Europu David Lidington.

"Osuđujem te provokativne upade i pozivam španjolsku vladu da učini sve kako se ne bi ponovili", dodao je.

Španjolska je ranije ove godine optužila policiju na Gibraltaru da progoni ribare u španjolskim vodama te je poslala brodove obalne straže da ih štite.

Španjolska kraljica Sofija tada je zbog eskalacije napetosti napustila proslavu dijamantnog jubileja britanske kraljice Elizabete.

Desna vlada španjolskog premijera Mariana Rajoya zauzela je čvrsto stajalište oko Gibraltara na kojem se mogu naći tradicionalne britanske crvene telefonske govornice, pubovi i trgovine fish&chipsa.

(Hina) xbcav ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙