FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: mirno trgovanje na kraju tjedna

Autor: neba
ZAGREB, 23. studenog 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi danas se očekuje mirno trgovanje, jer zasad nema važnijih poslovnih vijesti, a investitori će vjerojatno procjenjivati učinke najavljenog poreza na nekretnine.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,04 posto, na 1.759 bodova, prekinuvši tako 4-dnevni pozitivni niz.

Crobex10 ojačao je, pak, peti dan zaredom, i to za 0,24 posto, na 996 bodova.

Redovni promet dosegnuo je 10 milijuna kuna, što je otprilike 9 milijuna manje nego dan prije.

Najveći promet ostvaren je dionicom Petrokemije, 1,43 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 1,67 posto, na 212,5 kuna.

„Na domaćem tržištu očekujem danas stagnaciju, jer je i na inozemnim burzama trgovanje mirno. Vjerojatno će i danas investitori procjenjivati učinke najavljenog poreza na nekretnine te kako bi on mogao utjecati na banke i građevinske tvrtke“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica Podravske banke.

Ministar financija Slavko Linić predstavio je jučer prijedlog dugo očekivanog poreza na nekretnine, po kojem bi se od 1. travnja iduće godine na sve nekretnine trebao plaćati porez po stopi od 1,5 posto na poreznu osnovicu od 70 posto fiskalne vrijednosti nekretnine umanjen za propisane olakšice.

Na tih 70 posto fiskalne vrijednosti primijenit će se razne olakšice, ovisno o tome koristi li se nekretnina ili ne.

„Ne očekujem znatnije reakcije cijena dionica banaka, jer one i nisu previše likvidne na domaćem tržištu, dok su dionice građevinskih tvrtki ionako već znatno potonule proteklih godina jer je cijeli sektor pritisnut nelikvidnošću“, ocjenjuje Bešević Vlajo.

Od poslovnih vijesti, Erste & Steiermaerkische bank (ESB) izdala je danas na domaćem tržištu kapitala obveznice u vrijednosti od 300 milijuna kuna, u denominaciji od jedne kune, s datumom dospijeća 23. studenog 2017. godine.

Prinos obveznice je 5,875 posto, a kupon iznosi 5,875 posto i plaća se 23. svibnja i 23. studenog, počevši od 23. studenog 2013. godine. Obveznice Erste banke bit će uvrštene u Službeno tržište Zagrebačke burze.

Ni sa svjetskih tržišta ne stižu poticajni signali. Wall Street jučer nije radio zbog Dana zahvalnosti, dok su na azijskim burzama cijene dionica jutros porasle, te su na dobrom putu da zabilježe najveći tjedni rast u dva mjeseca.

Ulagače su ohrabrile naznake oporavka dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, američkog i kineskog, nakon duljeg razdoblja usporavanja rasta.

I na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle, što se zahvaljuje nadi da će međunarodni kreditori idućega tjedna konačno odobriti pomoć Grčkoj kako bi izbjegla bankrot.

„I danas bi trgovanje na inozemnim burzama moglo biti mirno. Kasnije tijekom dana smjernice investitorima dat će podatak o potrošnji na tzv. 'Crni petak', kada američki trgovački lanci nude velike popuste, što označava početak predblagdanske šoping groznice. Investitori će pratiti i nove vijesti u Europskoj uniji u vezi proračuna i nove pomoći Grčkoj“, zaključuje Bešević Vlajo.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙