FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cameron pozvao Kagamea da utječe na povlačenje M23 iz Gome

Autor: mhaj
LONDON , 22. studenog 2012. (Hina/AFP) - Britanski premijer David Cameron u četvrtak je pozvao ruandskoga predsjednika Paula Kagamea da napravi sve što može kako bi se kongoanski pobunjenici povukli iz glavnoga grada Sjevernog Kivua Gome koji su zauzeli u utorak.

David Cameron jasno je rekao kako međunarodna zajednica ne može ignorirati dokaze o vezi Ruande s pripadnicima M23 te da predsjednik Kagame mora dokazati da ruandska vlada nema veze s njima, prenio je glasnogovornik britanskog premijera.

Cameron, koji je u četvrtak boravio u Bruxellesu na summitu o proračunu EU-a, od predsjednika Demokratske Republike Konga Josepha Kabile zatražio je da se angažira na izravnoj suradnji s Ruandom i Ugandom kako bi se zajednički dokument, potpisan u ponedjeljak, mogao primijeniti.

Kabila, Kagame i ugandski predsjednik Yoweri Museveni u srijedu su u Kampali od Pokreta 23. ožujak (M23), zatražili da hitno prekine ofenzivu te da se povuče iz Gome.

Izvanredna sjednica Međunarodne konferencije o afričkim Velikim jezerima, posvećena situaciji u DR Kongu održat će se u subotu u Kampali. UN i DR Kongo optužuju M23 da pomaže Ruandi. UN je nedavno optužio i Ugandu da vojno pomaže pobunjenike, no službeni Kigali i Kampala kategorički opovrgavaju takve optužbe.

(Hina) xmh ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙