FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Eko Kvarner: izgradnja stambenih zgrada na području zelene zone

Autor: hsup
MATULJI, 22. studenog 2012. (Hina) - O nezadovoljstvu dijela mještana Mihelića, u općini Matuljima, zbog planirane izgradnje osam stambenih zgrada na području zelene zone govorila je danas na konferenciji za novinare predsjednica Eko Kvarnera – Ogranka iz Matulja Mirjana Šabanović.

Mirjana Šabanović rekla je da se izgradnja stambenih zgrada planira na posljednjoj očuvanoj prirodnoj vrtači u tom kraju, među obiteljskim kućama i uz usku cestu u kojoj bi dodatna izgradnja opteretila i zagušila promet. Kako je kazala, lokacijske dozvole izdane su 2007., po prostornom planu iz 1999., kada je sporna čestica od 8000 četvornih metara pašnjaka bila u građevnoj zoni.

Potkraj 2008. mjerodavno ministarstvo poništilo je te dozvole jer nisu bili ispunjeni uvjeti iz prostornog plana – primjerice pristupna cesta nije udovoljavala uvjetima, a unutar građevnog područja iz gradnje su se, po planu, trebale izdvojiti poljoprivredne površine veće od 1000 četvornih metara u jednoj katastarskoj kulturi, navela je.

Mirjana Šabanović također je rekla da je vlasnica terena 2009. podnijela tužbu Upravnome sudu, koji je 2012. donio odluku u njezinu korist te, kako je dodala, poništio rješenje ministarstva zbog proceduralnih razloga.

U međuvremenu je prostornim planom općine Matulja iz 2008. sporna čestica uvrštena u zeleni pojas na kojemu nije dopuštena gradnja, rekla je Šabanović.

U Eko Kvarneru smatraju da se stambene zgrade planiraju protivno prostornom planu te navode da se u opatijskome katastru, bez svih stranaka u postupku, pokušavao 'progurati' parcelacijski elaborat za svih osam lokacijskih dozvola budući da lokacije vrijede do početka 2013.

Navode da nekoliko pokušaja nije uspjelo, da su sada, kako bi se izbjegle stranke u postupku, izrađena dva elaborata, tako da je na jedan prebačeno sedam lokacijskih dozvola, a na drugi samo jedna, ona koja graniči s drugim posjednicima.

Eko Kvarner cijeli je slučaj u lipnju ove godine prijavio Općinskome državnom odvjetništvu u Rijeci tražeći među ostalim da se utvrdi jesu li dozvole izdane protivno prostronom planu i je li riječ o kaznenom djelu, rekla je Mirjana Šabanović.

(Hina) xhsup yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙