FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina mijenja praksu presađivanja organa

Autor: rtom
PEKING, 22. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Kina će u roku od dvije godine smanjiti udio organa za presađivanje uzetih od pogubljenih zatvorenika jer od 2010., razvija donorsku mrežu, najavio je u četvrtak dužnosnik ministarstva zdravstva.

Svake godine u Kini gotovo 1,5 milijuna ljudi potrebuje presađivanje organa, no samo njih 10.000 i dobije potrebni organ, navodi ministarstvo.

Mnogi presađeni organi potječu od pogubljenih zatvorenika osuđenih na smrtnu kaznu. Skupine za ljudska prava kritiziraju takvu praksu i tvrde da se obavlja bez pristanka osuđenika, što vlasti opovrgavaju.

Kineska agencija Xinhua piše da su vlasti od 2010., počele izrađivati donorsku mrežu u koju je uključeno dosad 1.200 potencijalnih donora.

Taj program ministarstva zdravstva i Kineskoga crvenog križa učinit će Kinu "neovisnijom o organima pogubljenih zatvorenika".

Kina je 2007. zabranila presađivanje organa živućih donora, primjerice supružnika i rodbine i počela kampanju za darovanje organa nakon smrti donora.

Kina ne objavljuje svake godine broj osuđenih na smrt, no zaklada Duihua (dijalog), sa sjedištem u Sjedinjenim Državama i specijalizirana za pravosuđe, navodi da je 4.000 pogubljenja obavljeno u Kini u 2011., što je upola manje nego 2007.

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙