FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina na putovnice ucrtala sporna područja i razljutila Filipine

Autor: akoz
MANILA, 22. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Kina izdaje putovnice u kojima je nacrtan zemljovid koji obuhvaća i područja oko kojih se Peking spori sa susjednim državma jugoistočne Azije što je u četvrtak izazvalo ljutit prosvjed Filipina.

Novi dizajn putovnica znači da će druge zemlje koje polažu pravo na ta područja morati tisućama kineskih turista i poslovnih ljudi udarati žig u putovnice koje sadrže zemljovide s područjima oko kojih vode spor s Kinom.

Odmjeravanja i napete situacije između kineskih brodova i filipinskih i vijetnamskih mornarica u Južnom kineskom moru postaju sve uobičajenija kako Kina povećava broj svojih ophodnji u morima koja sadrže goleme rezerve nafte i prirodnog plina.

"Filipini snažno prosvjeduju zbog uključenja crta razgraničenja u putovnice jer one obuhvaćaju područje koje je jasno dio filipinskog teritorija i akvatorija", rekao je filipinski ministar vanjskih poslova Albert del Rosario u četvrtak glede zemljovida u putovnici.

"Filipini ne prihvaćaju valjanost crta razgraničenja koje predstavljaju pretjeran prikaz morskog prostora u suprotnosti s međunarodnim zakonom".

Kinezi s novom putvnicom kršit će filipinski nacionalni suverenitet, rekao je glasnogovornik filipinskog ministarstva Raul Hernandez. Zbog kineskih putovnica prosvjedovao je i Vijetnam, rekao je Hernandez. Za istim područjima posižu još i Malezija i Brunei.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je kako zemljovidi u putovnici "nisu usmjereni protiv neke određene zemlje" te da je Kina spremna komunicirati sa susjednim zemljama i promicati "zdrav razvoj" odnosa. Nije jasno kada je Kina počela tiskati nove putovnice.

(Hina) xakoz ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙