FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pojačana sigurnost u tibetanskim zonama nakon prosvjeda

Autor: bnov
PEKING, 9. studenog 2012. (Hina/AFP) - Kineske vlasti pojačale su nadzor nad tibetanskim područjima, suočene s valom samoubojstava Tibetanaca koji kvari sliku "skladnog društva" kakvu odašilje kongres Komunističke stranke, izvijestili su u petak stanovnici i nevladine organizacije.

U oklopnim vozilima policajci su pojačali ophodnju u gradu Tongrenu, u pokrajini Qinghai, na sjeverozapadu Kine, nakon što su se tisuće prosvjednika ondje okupile u četvrtak, objavila je organizacija za zaštitu Tibetanaca Free Tibet.

U 48 sati šest Tibetanaca pribjeglo je samospaljivanju ili su to pokušali u tibetanskim područjima Kine, objavila je tibetanska vlada u egzilu u indijskom gradu Dharamsali.

Zadnji takav očajnički čin dogodio se u četvrtak, na dan otvaranja 18. kongresa kineske Komunističke stranke u Pekingu po završetku kojega bi se trebali imenovati novi čelnici u zemlji.

Gotovo 70 osoba, većinom budističkih svećenika, počinilo je samoubojstvo samospaljivanjem ili su to pokušali učiniti od početka ožujka 2011. u tibetanskim zonama Kine.

(Hina) xbnš ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙