FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IPI: 2012. najsmrtonosnija godina za novinare do sada

Autor: dhai
BEČ, 21. studenog 2012. (Hina) - Od početka ove godine ubijeno je ukupno 119 novinara kao posljedica njihova rada, prema podacima koje je u srijedu objavio Međunarodni institut za tisak (IPI), što je najveći broj otkada je IPI 1997. počeo sustavno bilježiti ubojstava novinara u svijetu.

IPI-ev popis mrtvih uključuje novinare koji su poginuli zbog svoga rada ili dok su bili na zadatku i stoga odražava šire opasnosti struke. Međutim, glavnina novinara uključena na ovaj popis, živote je izgubila u ciljanim ubojstvima, navodi se u priopćenju IPI-a.

Najsmrtonosnija zemlja ove godine bila je Sirija, gdje je ubijeno 36 novinara i deseci medijskih djelatnika, što potvrđuje alarmantan trend, kojemu IPI svjedoči u sukobima u posljednjih 15 godina, u kojemu su novinari meta kako bi se spriječila distribucija informacija koja može ugroziti propagandne napore strana u sukobu.

Ukupno 16 novinara ubijeno je ove godine u Somaliji u ciljanim napadima. Nitko od počinitelja nije izveden pred sud, čime se učvršćuje kultura nekažnjivosti koja potiče nove napade.

Meksiko, Pakistan i Filipini također su ostali opasna mjesta za novinare. Sedam novinara ubijeno je od početka ove godine u Meksiku, od čega pet u državi Veracruz, koja je najsmrtonosnije područje za medije u Meksiku od 2006. Po pet novinara ubijeno je u Pakistanu i na Filipinima, vezano uz njihov rad. Na Filipinima, gdje je kultura nekažnjivosti velik problem za novinare, koji inače uživaju solidan stupanj slobode, počinitelji ubojstva 32 novinara u pokolju u Ampatuanu 23. studenoga 2009., tek trebaju biti osuđeni.

Bliski istok je svjetski najsmrtonosniji područje za novinare do sada u ovoj godini, s 36 smrtnih slučajeva novinara u Siriji, tri u Iraku, tri na palestinskim teritorijima i jedan u Bahreinu.

Afrika je druga na popisu, s ukupno 27 ubijenih novinara, uključujući 16 u Somaliji, pet u Nigeriji, četiri u Eritreji i po jedan u Tanzaniji i Angoli.

Ukupno 26 novinara ubijeno je u Aziji, uključujući i sedam u Indoneziji, od kojih je pet poginulo u zrakoplovnoj nesreći, dok su bili na zadatku. Osim ranije spomenutih smrtnih slučajeva u Pakistanu i na Filipinima, tri novinara ubijena su ove godine u Bangladešu i dva u Indiji.

Ukupno 22 novinara ubijena su ove godine u Latinskoj Americi, gdje Meksiko sa sedam, Brazil sa četiri, Honduras s tri i Kolumbija s dva novinara, potvrđuju nastavak trenda nasilnih napada na novinare na tom području. Četiri novinara ubijena su u Peruu u prometnoj nesreći dok su bili na zadatku, a jedan u Ekvadoru, na kojega su pucala dva muškarca na motociklu.

"Duboko uznemiruje što je, unatoč jasnim međunarodnim naporima da se rast napada na novinare zaustavi, ovogodišnji broj poginulih najveći u analima IPI-a", izjavio je zamjenik ravnatelja IPI-a Anthony Mills. "Ubojstvo novinara je krajnji i najbešćutniji oblik cenzure. Ako ne zaustavimo ciničnu plimu nekažnjivosti, trend ubojstava će se nastaviti", rekao je Mills.

Na 23. studenoga, IPI će se pridružiti novinarima i civilnim udrugama iz cijeloga svijeta u obilježavanju Međunarodnog dana za okončanje nekažnjivosti (Idei). Danom se obilježava godišnjica masakra Ampatuan na Filipinima i upozorava da je nekažnjivost i dalje jedan od ključnih problema u naporima za okončanje napada na novinare.

(Hina) xdh yvl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙