FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suradnja Zelene liste i Društva za plastiku i gumu

Autor: mbuj
ZAGREB, 21. studenog 2012. (Hina) - Zelena lista i Društvo za plastiku i gumu iz Zagreba potpisali su danas pismo namjere o suradnji na područjima od zajedničkog interesa koji se odnosi na edukaciju stanovništva i zbrinjavanje plastičnog otpada, a istaknuto je i kako se na razini države očekuje upostava učinkovitog načina skupljanja plastičnih vrećica, ali i ostale plastike, kao što je to učinjeno s PET ambalažom.

Zelena lista i Društvo za plastiku i gumu slažu se da Hrvatska mora zadržati, pa i povećati proizvodnju široko primjenjive plastike, razvijati proizvodnju plastičnih dijelova koji zadovoljavaju sve kriterije njihove društvene opravdanosti, uključujući i zaštitu okoliša.

Proizvode koji se danas upotrebljavaju u svakodnevnom životu i radu uvijek "treba sagledavati tijekom njihova cijelog životnog vijeka te tek onda ocjenjivati njihov utjecaj na zdravlje, okoliš, prirodne resurse i ekonomiju te uspoređivati proizvode proizvedene od različitih materijala", stoji u pismu.

Također, u pismu namjere navodi se kako se javnosti stalno mora objašnjavati da problem nije plastika, nego racionalna uporaba plastičnih proizvoda i optimalno gospodarenje njime, čime će se u javnosti riješiti pogrešna predodžba o plastičnim proizvodima, uključujući i plastične vrećice.

Gospodarenje plastičnim otpadom mora se riješiti jedinstveno na razini države, a financijska sredstva ostvarena za gospodarenje plastičnim otpadom smiju se trošiti isključivo u sklopu sustava.

Također se ističe kako se očekuje uspostava učinkovitog načina skupljanja plastičnih vrećica, ali i ostale plastike na razini države, kao što je to učinjeno s PET ambalažom, jer će se jedino tako u relativno kratkom vremenu učinkovito smanjiti količina plastike i plastičnih vrećica na odlagalištima.

Potpisnici pisma namjere su predsjednik Društva za plastiku i gumu Vladimir Ferdelji te supredsjednici Zelene liste Vlasta Toth i Milan Lončar. Potpisnici se slažu da se područje plastike i gume mora rješavati na taj način, optimiranjem svih faza od razvoja proizvoda do njegove oporabe, a pritom se pridržavaju smjernica o pet R (Reduce, Reuse, Renew, Recycle, Recover) - smanji, ponovno upotrijebi, obnovi, recikliraj (mahanički oporabi) i oporabi do preostatka.

Ferdelji je istaknuo da se i u plastičnoj industriji zatvaraju najveći kapaciteti ne zbog ekoloških, nego zbog ekonomskih razloga. Istaknuo je kako je ta neobična suradnja asocijacija uspjela zahvaljujući tome što su došli do zajedničkog nazivnika, a to je održivi razvoj.

Toth je istaknula kako je "populistička parola koja se uzima 'zdravo za gotovo' da treba izbaciti plastične vrećice" i koristiti se platnenima. Dodala je da nije plastika ta koja zagađuje okoliš, nego je problem u ljudima koji se o svojem otpadu moraju i pobrinuti.

(Hina) xbma ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙