FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Postkomunistički prostor: godišnje 15.000 djece napušteno

Autor: rtom
SOFIJA, 21. studenog 2012. (Hina) - Praksa napuštanja djece naslijeđena iz doba komunizma održala se u 21 državi nastaloj na prostoru bivšeg komunističkog bloka u Europi i Aziji i svake godine 15.000 djece biva prepušteno državnoj skrbi, objavila je u srijedu Sofia Marie-Pierre Poirier, regionalna direktorica UN-ove zaklade za djecu (UNICEF).

"U mnogim zemljama još se računa na smještaj u ustanovama unatoč dokazima da je takva praksa protivna interesu djeteta i da uzrokuje tjelesne i kognitivne nevolje za cijeli život", rekla je Poirier na konferenciji koja je okupila ministre i stručnjake iz 21 zemlje.

Danas 1,3 milijuna djece mlađe od 18 godina u Europi i Aziji živi izdvojeno iz vlastite obitelji, a te su "brojke najveće u svijetu", navodi UNICEF u izvješću.

"To je naslijeđe sovjetske politike koja je javni interes stavljala iznad privatnog te je državi prepuštala glavnu odgovornost za odgoj djece", dodaje se.

UNICEF i Visoko povjereništvo UN-a za ljudska prava pokrenuli su u lipnju 2011. kampanju za okončanje smještaja djece do tri godine u ustanove.

"Tri mjeseca u ustanovi donose jednomjesečno zaostajanje u tjelesnom razvoju" malog djeteta, navodi se.

Većina od 31.000 djece do tri godine smještene u ustanove na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza nalazi se u Rusiji.

Trend napuštanja djece opada zadnjih deset godina, ali "zabrinjavajuć je porast" takve prakse u Bosni i Hercegovini, Tadžikistanu i Makedoniji.

Samo tri države s toga prostora - Hrvatska, Rumunjska i Srbija - zabranile su smještaj djece mlađe od tri godine u ustanove.

Između 2 i 5 posto djece smještene u ustanovama nema nijednog roditelja. Razlozi tako visokog postotka napuštanja djece su siromaštvo obitelji i nedostatak alternativne skrbi u lokalnoj zajednici za djecu, a napose za djecu s invaliditetom.

UNICEF zato predlaže preventivne mjere kao što je pomoć samohranim majkama i pomoć brojnim obiteljima te otvaranje više dnevnih centara za djecu s invaliditetom.

(Hina) xrt ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙