FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan nastavlja nizati deficite u trgovinskoj bilanci

Autor: mpuk
TOKIO, 21. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Japan je u listopadu ponovo zabilježio trgovinski deficit, četvrti mjesec zaredom, nakon što su europska dužnička kriza i napeti odnosi s Kinom zbog teritorijalnog spora smanjili izvoz.

Ministarstvo financija objavilo je u srijedu da je uvoz premašio izvoz za 549 milijardi jena (6,7 milijarde dolara), što je najveći deficit u mjesecu listopadu od 1979. kada je ministarstvo počelo bilježiti te podatke.

Izvoz je u prošlom mjesecu smanjen za 6,5 posto u odnosu na godinu ranije, na 5.150 milijardi jena (62,9 milijarde dolara), dok je uvoz pao 1,6 posto, na 5.699 milijardi jena.

Godinama je Japan bilježio ogromne trgovinske viškove koji su često uzrokovali trgovinske razmirice sa SAD-om. Od prošle pak godine redovito bilježi deficite budući da su kompanije počele prebacivati proizvodnju u inozemstvo s obzirom na sve žešću konkurenciju azijskih zemalja poput Južne Koreje, Tajvana i Kine. Dodatni je problem jaki jen koji je poskupio proizvodnju.

Ove godine Japan je svakog mjeseca registrirao deficit, uz izuzetak veljače i lipnja.

Japanska trgovinska bilanca također je bila pod utjecajem pojačanog uvoza goriva kako bi se amortizirao utjecaj gašenja gotovo svih nuklearnih elektrana nakon prošlogodišnje atomske katastrofe u Fukushimi. Pritom je u prošlom mjesecu uvoz nafte zapravo pao, i to čak 24,5 posto, dok je uvoz tekućeg prirodnog plina porastao za 8,3 posto a ugljena za pet posto.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙