FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan uspješno izbjegao fiskalnu krizu

Autor: gple
TOKIO, 16. studenog 2012. (Hina/AFP) - Japanski parlament usvojio je u petak ključni zakon o financiranju deficita izdanjem obveznica koji će vladi u Tokiju omogućiti da financira značajan dio proračunskih rashoda i time izbjegne fiskalnu krizu.

Usvajanje zakona bilo je ključni uvjet premijera Yoshihika Node za sazivanje prijevremenih izbora koje će raspisati 16. prosinca. Noda je upozorio da bi veliki dio japanskog javnog sektora bio blokiran da zakon nije dobio zeleno svjetlo parlamenta.

Gornji dom japanskog parlamenta u kojem većinu ima opozicija usvojio je prijedlog zakona sa 197 glasova za i 40 glasova protiv nakon što ga je donji dom usvojio već jučer.

Oporbeni zastupnici nisu željeli odobriti zakon sve dok Noda ne dade konkretan rok za izbore. U petak je tako zastupnički dom japanskog parlamenta službeno raspušten odlukom premijera čime je otvoren put za prijevremene parlamentarne izbore.

Obveznice su ključne za prikupljanje novca kojim će se financirati oko 40 posto javnih rashoda u fiskalnoj godini zaključno s krajem ožujka iduće godine.

Tokio se pri financiranju javnih rashoda u velikoj mjeri oslanja na posuđivanje i prijetila mu je opasnost da zbog političke blokade zakona o izdanju obveznica ostane bez novca.

Premijer Noda već je udvostručio stopu PDV-a kako bi se smanjio deficit. Po podacima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Japan ima najviši dug među razvijenim zemljama, od čak 245 posto BDP-a.

Odvojeno je vlada upozorila da gospodarstvo pokazuje "znakove slabosti", dodatno potpirujući zabrinutost za zdravlje trećeg po veličini svjetskog gospodarstva.

Industrijska proizvodnja slabi a i izvoz je još uvijek slab zbog usporavanja potražnje na izvoznim tržištima. Još su uvijek prigušene i osobna potrošnja i ulaganja kompanija, upozoravaju u vladi.

Japansko se gospodarstvo u tromjesečnom razdoblju od srpnja do rujna smanjilo za 0,9 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca a strahuje se da bi se pad mogao nastaviti i u aktualnom tromjesečju.

"Što se tiče kratkoročnih izgleda, gospodarstvo će ostati slabo i u dogledno vrijeme", stoji u priopćenju vladina kabineta.

Time je Tokio snizio ocjenu stanja u gospodarstvu četvrti mjesec zaredom, što je najdulji vremenski niz od financijske krize u 2008. i 2009.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙