FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stručnjaci dogovaraju umrežavanje parkova Dinarskog luka

Autor: mbuj
BANJA LUKA, 20. studenog 2012. (Hina) - Više od 150 predstavnika zaštićenih područja i institucija za zaštitu prirode iz zemalja Dinarskog luka na međunarodnoj konferenciji u Banjoj Luci u utorak je razmjenjivalo iskustva i dogovaralo pojedinosti strategije umrežavanja zaštićenih područja kako bi to prirodno blago predstavili svijetu, a parkovi Dinarida postali brend.

„Međunarodna konferencija Parkovi Dinarskog luka“ održava se u Banjoj Luci od 19. do 23. studenoga, u organizaciji svjetske nevladine organizacije za zaštitu prirode WWF-a (World Wide Fund for Nature).

Riječ je o prvoj od triju konferencija koje će se održavati krajem svake projektne godine, kao dio projekta „Parkovi Dinarskog luka“ koji WWF provodi od siječnja ove godine do kraja 2014. Projekt je rezultat šest godina uspješne suradnje WWF-a s ministarstvima odgovornima za zaštitu prirode u regiji Dinarskog luka, koja obuhvaća osam zemalja- Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Kosovo i Albaniju.

Voditelj projekta Leon Kebe istaknuo je kako je glavni cilj projekta umrežavanje parkova na području Dinarskog luka, a dosad je riječ o 75 parkova. „Umrežavamo ljude koji rade i žive u parkovima i pokušavamo ih obučiti kako da poboljšaju svoje dosadašnje prakse upravljanja zaštićenim područjima“, rekao je.

Naglasio je kako su glavni izazovi rad s lokalnim zajednicama, nepoštivanje zakona, nedostatak novca i nedovoljan broj radnika u zaštićenim područjima. „Zato WWF uskače da ih naučimo kako doći do više novca, kako da rade bolje i kako da se udružuju da bi bili zajedno jači i postigli više ciljeva koje žele“, rekao je Kebe.

Danas, drugog dana konferencije svoja su zaštićena područja i sisteme njihovog upravljanja predstavili su nacionalni koordinatori iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije. Na konferenciji se očekuju i predstavnici Kosova koji će također predstaviti svoja zaštićena područja i sistem njihovog upravljanja.

Nacionalna koordinatorica projekta za Hrvatsku Snježana Malić Limari istaknula je kako su u projekt uključena sva zaštićena područja Hrvatske – osam nacionalnih parkova i 11 parkova prirode. Na ovom samom početku projekta parkovi prirode Medvednica i Lonjsko polje te nacionalni parkovi Kornati i Krka će biti uključeni za dobivanje Povelje za održivi turizam Europarc federacije, a to će, kako je rekla, značiti kao da hotel „dobije petu zvjezdicu“. Također će Nacionalni park „Plitvička jezera“ i park prirode „Medvednica“ proći kroz drugu temu – edukacije, socio-ekonomsko vrednovanje zaštićenih područja. „Educirat ćemo se, umrežit ćemo se a posljedica će biti da ćemo vrlo vjerojatno pisati zajedničke prekogranične projekte“, istaknula je.

Dragan Kovačević, nacionalni koordinator projekta za Republiku Srpsku, domaćina konferencije rekao je kako Republika Srpska ima dva nacionalna parka – Sutjesku i Kozaru. Za Sutjesku je rekao da se unutar nje nalazi najveća prašuma u Europi, a za Kozaru koja se nalazi nadomak Banja Luke rekao je da je 80 posto parka pod šumom bukve i jele, gdje se kao nigdje na Dinaridima jela spustila na 200 metara nadmorske visine. „Nadam se da će Republika Srpska biti raskrsnica Dinarida s obzirom da je centralni dio Dinarida i možda njegovo srce i da će ta pozicija koja bude u tom brendu, za koji se nadam da će biti prepoznatljiv u budućnosti, biti od značaja za turizam“, rekao je.

(Hina) xbma ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙