FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ericsson nastavlja suradnju s iranskim telekomunikacijskim kompanijama

Autor: mpuk
LONDON, 20. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Švedska tvrtka Ericsson surađuje s najvećim iranskim mobilnim telekomunikacijskim operaterom na proširenju njegove mreže a obećala je podržati još jednog iranskog operatera do 2021., zaključuje Reuters iz intervjua i internog dokumenta tvrtke.

Najveći proizvođač opreme za mreže za mobilnu telefoniju tako nastavlja poslovati u Iranu iako su mnoge zapadne tvrtke obustavile svoje aktivnosti u toj zemlji zbog međunarodnih sankcija odnosno straha da bi to naškodilo njihovom ugledu.

Iako Ericsson u internom dokumentu tvrdi da su telekomunikacije "osnovna humanitarna usluga", iranske grupe za ljudska prava ističu da je iranski režim koristio mobilnu mrežu za praćenje i nadzor disidenata.

Iako standardna telekomunikacijska oprema ne potpada pod sankcije, četiri velika proizvođača opreme, među kojima i Ericsson, objavila su da planiraju smanjiti poslovanje u Iranu. Poručili su da neće sklapati nove ugovore, iako će poštovati postojeće.

Fredrik Hallstan, glasnogovornik Ericssona, potvrdio je da kompanija trenutno radi na novom projektu proširenja mreže za iransku kompaniju Mobile Communication Co of Iran (MCCI), ali je dodao da je taj posao, nazvan 'Faza V', pokriven ugovorom kojeg je Ericsson potpisao 2008. "Nismo produživali ugovore ... s MCCI-om niti to namjeravali učiniti", rekao je.

Odbio je komentirati prirodu posla, njegovu vrijednost ni oblik plaćanja. Naime, inozemne tvrtke imaju poteškoća s prijenosom novca iz Irana zbog postroženih gospodarskih sankcija za iranske financijske institucije. Sankcije su uvedene kako bi odvratile Iran od razvoja nuklearnog oružja, za koji tvrdi da je namijenjen isključivo proizvodnji energije za domaće potrebe.

Finsko-njemačka kompanija Nokia Siemens Networks, koja je prije poslovala s iranskim MCCI-jem, kazala je da ne sudjeluje u projektu proširenja mreže. Glasnogovornik kineske kompanije ZTE Corp., proizvođača telekomunikacijske opreme koji posluje u Iranu, rekao je: "Koliko ja znam, ZTE nije uključen u projekt proširenja MCCI-jeve mreže".

Glasnogovornik kineskog dobavljača opreme Huawei Technologies nije ni potvrdio ni opovrgnuo sudjelovanje u navedenom poslu. U službenom je priopćenju kazao da Huawei "ograničava poslovne aktivnosti s postojećim (iranskim) klijentima". Dodao je ipak da Huawei "za isporučene mreže odnosno one koje su u procesu isporuke namjerava i dalje pružati usluge potrebne za komunikaciju iranskih građana".

Glasnogovornik Ericssona napominje također da je obećana višegodišnja potpora drugom iranskom mobilnom operateru, MTN Irancellu, pokriveno ugovorom iz 2006. MTN Irancell drugi je po veličini iranski operater.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙