FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poznata hrvatska udruga "Bunjevačko kolo" u stečaju

Autor: jsta
SUBOTICA, 20. studenog 2012. (Hina) - Nad najvećom hrvatskom amaterskom kulturnom udrugom u Vojvodini, Hrvatskim kulturnim centrom (HKC) "Bunjevačko kolo" u Subotici, 15. studenoga je proglašen stečaj, a samo dan kasnije održana je osnivačka skupština novoga HKC "Bunjevačko kolo 1970", objavio je u utorak program na hrvatskom jeziku Radio Subotice.

"Zbog gotovo jednogodišnje blokade računa pokrenut je stečaj i imenovan stečajni upravitelj", izjavio je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i osnivač novoga HKC-a Petar Kuntić.

On je naveo da je "Bunjevačko kolo", u stečaju, dužno gotovo 65.000 eura različitim vjerovnicima, što je posljedica loše poslovne politike bivšega vodstva.

Neizmirljiva dugovanja dovela su tu nekada uglednu i najcjenjeniju hrvatsku udrugu u najveću krizu od njezina utemeljenja, zbog čega se članstvo osulo, različiti odjeli prestali s radom, a gotovo je ugašena i najznačajnija, folklorna sekcija.

Uprava "Bunjevačkoga kola", koja ga je vodila do stečaja, podnijela je kaznene prijave protiv NN izvršitelja na temelju financijskih izvješća u kojima se konstatira nenamjensko i nezakonsko trošenje novca u proteklih nekoliko godina.

Do rujna 2011. godine predsjednik Izvršnog odbora HKC "Bunjevačko kolo" bio je Davor Dulić, koji je tada podnio ostavku na tu dužnost.

U očuvanje imena i institucije "Bunjevačkoga kola" uključilo se cjelokupno vodstvo hrvatske manjine u Vojvodine, jer je ono bilo zaštitnim znakom i organizatorom najznačajnijih manifestacija bačkih Hrvata - žetvenih svečanosti „Dužijanca“, Velikoga prela, itd.

U tom cilju, kako je istaknuo Petar Kuntić, utemeljena je nova udruga sličnoga imena koja bi trebala biti nastavljač tradicije i aktivnosti bivšega "Bunjevačkoga kola".

U Vojvodini i Srbiji postoji tridesetak hrvatskih udruga kulture. HKC „Bunjevačko kolo“ bilo je među najstarijima, s najviše članova i programa.

(Hina) xjsta ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙