FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Države Balkana se obvezale promicati kulturnu baštinu

Autor: mtro
SOFIJA, 25. listopada 2012. (HinaA/FP) - Trinaest država jugoistočne Europe obvezale su se u četvrtak tijekom susreta ministara i zamjenika ministara kulture promicati cjelokupnu kulturnu baštinu.

Susret je organizirao UNESCO, a održava se u Sofiji.

Ministri su se složili da treba popraviti upravljanje mjestima koja pripadaju svjetskoj baštini i drugim mjestima koje je obilježio UNESCO na jugoistoku Europe, prema deklaraciji usvojenoj na konferenciji.

Ministri su se obvezali zaštititi kulturnu baštinu regija i pojačati kulturne razmjene i inicijative.

Povijest je od te regije učinila raskrižje Europe i Bliskog Istoka, sjeverne Europe i Mediterana, objasnila je glavna tajnica UNESCO-a Bugarka Irina Bokova.

Ona je podsjetila da su etnički sukobi na Balkanu spriječili zemlje u zajedničkom promicanju njihove baštine u interesu njihovog gospodarskog razvoja.

Bokova je podržala inicijative poput hrvatske i ciparske o upisivanju cjelokupne mediteranske prehrane na popis svjetske baštine.

Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Italija, Makedonija, Crna Gora, Moldavija, Rumunjska, Srbija, Slovenija i Turska sudjeluju na konferenciji koja traje do petka.

(Hina) xtm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙