FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenska oporba traži smjenu ministra

Autor: lfia
LJUBLJANA, 19. studenog 2012.(Hina) - Najjača slovenska oporbena stranka podnijela je u ponedjeljak interpelaciju protiv ministra unutarnjih poslova Vinka Gorenaka, jer smatra da je objektivno odgovoran za skandal "nestalih potpisa" iz peticije kojom je jedan sindikat zahtijevao održavanje referenduma o zakonu o sanaciji bankarskog sustava.

O interpelaciji kojom 27 zastupnika stranke Pozitivna Slovenija (PS), koju vodi ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, traži da se Gorenaka smijeni parlament mora odlučivati do kraja ove godine.

Interpelacija je oblik pritiska oporbe na vladu koja je u 20 godina u Sloveniji korištena 40-ak puta, ali rijetko s uspjehom.

Predsjendik zastupničkog kluba PS-a Vinko Moederndorfer izjavio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare da očekuje da će se zahtjevu da Gorenak podnese ostavku ili bude smijenjen pridružiti i zastupnici iz drugih stranaka, te da bi bilo dobro da Gorenak odstupi sa svog mjesta i prije nego što dođe do glasovanja.

Vodstvo slovenskog parlamenta i ministarstvo unutarnjih poslova objavili su prošlog mjeseca da sindikat kemijske i gumarske industrije nije prikupio dovoljan broj potpisa za početak inicijative kojom bi se na referendumu pokušalo opozvati već doneseni zakon o sanaciji slovenskih banaka modelom "loše banke". Nakon provjere priznali su da je počinjena greška i da je s peticije "nestalo" oko 400 potpisa, a oporba sumnja da je za to odgovoran ministar unutarnjih poslova, član Slovenske demokratske stranke (SDS).

Da je nestanak potpisa "skandal" rekao je u ponedjeljak, odgovarajući na zastupnička pitanja, i predsjednik vlade Janez Janša, ali je skandaloznim ocijenio i ponašanje Jnakovićeve stranke koja je potpisima zastupnika zatražila održavanje referenduma o zakonu o upravljanju državnom imovinom.

Prema Jašinim riječima, referendumi blokiraju promjene koje su Sloveniji potrebne, a prosvjedi sindikata održane u nedjelju u Ljubljani "teško da će privući strane investitore".

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙