FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mekdad: Sastanak oporbe u Dohi je "objava rata"

Autor: mtro
DAMASK, 14. studenog 2012. (Hina/AFP) - Zamjenik sirijskog ministra vanjskih poslova Fajsal Mekdad je u razgovoru u srijedu za agenciju France presse sastanak oporbe režimu Bašaru al-Asadu održan prošlog tjedna u Dohi nazvao "objavom rata".

"Pročitali smo dokument iz Dohe i oporba odbacuje svaki dijalog s vladom", rekao je u prvoj reakciji režima nakon objave o osnivanju nove koalicije ujedinjene oporbe. Taj je sastanak nazvao objavom rata.

Članovi oporbe ne žele mirnim putem riješiti krizu, dodao je dok su Pariz, Washington i zemlje Zaljeva koaliciju nazvali "legitimnim predstavnikom sirijskog naroda".

Želimo sudjelovati u nacionalnom dijalogu sa svima koji žele riješiti krizu mirnim putem, rekao je i ponovio poziv na pregovore, koje je već odbacila oporba koja početak pregovora uvjetuje Asadovim odlaskom.

"Spremni smo na razgovor sa sirijskom oporbom kojoj je vodstvo u Siriji, a ne s onom koja je stvorena i vođena drugdje", dodao je.

Iran, veliki saveznik Damaska će u nedjelju ugostiti nacionalni dijalog predstavnika vlade i predstavnika plemena, političkih stranaka, manjina i oporbe, ali nije rekao o kojim skupinama govori.

U Siriji od ožujka 2011. traje narodna pobuna koja je prerasla u oružani sukob u kojem je poginulo više od 37.000 ljudi, prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava. Damask pobunjenike i oporbu naziva naoružanim teroristima koje financira inozemstvo.

(Hina) xtm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙