FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čolak očekuje brzo potpisivanje ugovora o izručenju

Autor: rmav
SARAJEVO, 15. studenog 2012.(Hina) - Ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine Bariša Čolak izjavio je u četvrtak kako očekuje da bi se uskoro s Hrvatskom, Srbijom i Makedonijom mogli potpisati ugovori o uzajamnom izručenju vlastitih državljana koji su počinili teška kaznena djela, priopćilo je ministarstvo pravosuđa BiH.

Čolak je ovo očekivanje iznio nakon što je tijekom dana u Podgorici s crnogorskim ministrom pravosuđa Duškom Markovićem potpisao ugovor o uzajamnom izručenju.

Ustavi i odgovarajući zakoni do sada su priječili izručenje vlastitih državljana koji bi u drugom zemljama počinili kaznena djela, pa su oni na taj način često izbjegavali kazneni progon.

Ugovorom o izručenju potpisanim u Podgorici uređuju se postupak i uvjeti za izručenje osumnjičenih, optuženih i osuđenih osoba iz jedne u drugu državu.

Po prvi put tako je omogućeno da BiH i Crna Gora izručuju vlastite državljane koji su počinili kaznena djela organiziranog kriminala, korupcije, pranja novca, kao i druge oblike teških kaznenih djela.

Ugovor ne predviđa izručenje osumnjičenih ili optuženih za kaznena djela zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina no državama potpisnicama i dalje ostaje mogućnost ustupanja kaznenog progona, kako je to predviđeno ugovorom o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima.

Ugovor o uzajamnom izručenju BiH i Crna Gora počinju primjenivati već od 16. studenog, a on će se odnositi kaznena djela počinjena nakon 15. studenog.

Ministri Čolak i Marković suglasili su se u ocjeni kako je ovime stvoren temelj za učinkovitiju borbu protiv organiziranog kriminala jer će počiniteljima kaznenih djela biti onemogućeno skrivanje od pravde bijegom u zemlju čiji su državljani.

Očekuje se kako će nakon potpisivanja odgovarajućih ugvoora i sa Hrvatskom te Srbijom i Crnom Gorom borba protiv organiziranog kriminala biti poboljšana na cijelom području jugoistočne Europe, priopćilo je ministarstvo pravosuđa BiH.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙