FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 19. studenog 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

BEOGRAD

Srbijanski premijer Ivica Dačić ocijenio je da je oslobađajućom presudom hrvatskim generalima oslabljena pozicija Srbije u pogledu tužbi za genocid koje su dvije zemlje podnijele jedna protiv druge. Dačić je u nedjelju navečer u emisiji "Teška riječ" Televizije Pink 2 potvrdio i da je, nakon oslobađajuće presude generalima Mladenu Markaču i Anti Gotovini, otkazan ranije dogovoren posjet potpredsjednice vlade Srbije za eurointegracije Suzane Grubješić Zagrebu. "Srbija mora shvatiti da iza ovakve odluke Haaškog suda stoje teške posljedice po državu. Veoma je oslabljenja pozicija Srbije kad je riječ o odnosima prema tužbama koje su podnijele Hrvatska i Srbija jedna protiv druge", rekao je Dačić.

Dačić je ocijenio kako Hrvatska sad vjerojatno neće odustati od tužbe niti pristati na "poravnanje" i dodao: "zašto bi odustajali kad sada imaju službenu presudu".

GAZA

Izraelsko zrakoplovstvo i mornarica nastavili su u ponedjeljak bombardiranje Pojasa Gaze, usmrtivši tri osobe među kojima jedno petogodišnje dijete, dan nakon najsmrtonosnije ofenzive Izraela u kojoj je poginuo 31 Palestinac. "Broj žrtava dosegao je 80 smrću dvojice 35-godišnjaka i petogodišnjeg djeteta u zračnom napadu" koji je bio usmjeren na četvrt Zeitun, u gradu Gazi, izjavio je glasnogovornik ministarstva zdravstva Pojasa Gaze Ašraf al-Kudra. Od pokretanja izraelske ofenzive "Stup obrane" u srijedu i ubojstva šefa vojnih opracija Hamasa Ahmada Džabarija u Gazi, ubijene su 83 osobe: 80 Palestinaca, od kojih polovica civila, te tri izraelska civila. Nedjelja je bila najpogibeljniji dan s 31 ubijenim Palestincem, većinom ženama i djecom. Uz napad na četvrt Zeitun, izraelsko zrakoplovstvo je potpuno uništilo zgradu policije grada Gaze tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak.

YANGON

Barack Obama doputovao je u ponedjeljak u kratki posjet Mianmaru, kao prvi američki predsjednik na dužnosti koji je stupio nogom na tlo te zemlje. Washington na taj način nagrađuje napore vladajućeg mianmarskog režima, koji je u posljednjih godinu i pol pokrenuo niz političkih reformi usmjerenih ka demokratizaciji zemlje. Reforme uključuju i ulazak slavne disidentice Aung San Suu Kyi u parlament, oslobađanje stotina političkih zatvorenika i pregovore s ustaničkim skupinama iz etničkih manjina. Obama, kojega se krajem dana očekuje u Kambodži na azijskom summitu, razgovarao je s predsjednikom Theinom Seinom, kojemu se pripisuje glavna uloga u pokretanju reformi od ožujka 2011. Obama je najavio ponovno otvaranje ureda Američke agencije za međunarodni razvoj, a nakon toga se u njezinom domu sastao i sa Suu Kyi. Dvoje dobitnika Nobelove nagrade za mir (1991. i 2009.) već su nakratko razgovarali u rujnu, u Ovalnom uredu u Washingtonu.

BANJA LUKA

U Banja Luci u BiH od 19. do 23. studenoga održat će se prva "Međunarodna konferencija Parkovi Dinarskog luka", koju s ciljem stvaranja platforme zaštićenih područja kroz povezanost svih parkova u regiji Dinarskog luka organizira svjetska nevladina organizacija za zaštitu prirode WWF-a (World Wide Fund for Nature) u suradnji s Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske. Glavne teme konferencije bit će dobrobit zaštićenih područja, održivi turizam, klimatske promjene i zaštićena područja u kontekstu Europske unije. Projekt "Parkovi Dinarskog luka" provodi WWF od siječnja 2012. s glavnim ciljem umrežavanja svih parkova na području zapadnog Balkana. Glavni cilj projekta, navodi WWF, jest "stvaranje mreže parkova u regiji Dinarskog luka, od Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Crne Gore, Makedonije do Albanije". Dodaje kako je to prva od triju konferencija koje će se održavati krajem svake projektne godine.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙