FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svijeće i molitva u vukovarskoj bolnici

Autor: gvin
VUKOVAR, 17. studenog 2012. (Hina) - Uoči sutrašnjega Dana sjećanja na žrtvu Vukovara večeras su građani Vukovara paljenjem svijeća i molitvom kod spomen-obilježja u dvorištu Opće županijske bolnice Vukovar odali počast žrtvama agresije na grad 1991. godine.

Iz kruga vukovarske bolnice sutra će u 10,30 sati krenuti Kolona sjećanja na šest kilometara dug Križni put do Memorijalnog groblja žrtvama iz Domovinskoga rata. Kolonu će predvoditi invalidi i branitelji grada Vukovara te članovi Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, a među tisućama onih koji će u koloni odati počast žrtvi Vukovara nalazit će se i najviši dužnosnici Republike Hrvatske.

Tijekom tromjesečne agresije na Vukovar u jesen 1991. i opsade grada, u vukovarskoj bolnici zbrinute su 3474 ranjene osobe, a unatoč teškim okolnostima i nedostatku potrebne medicinske opreme, uspješno je obavljeno oko 2500 operacija. Na tome je bilo angažirano 52 liječnika i 130 medicinskih sestara.

Po okupaciji grada 18. studenog 1991. godine agresor je ušao u bolnicu gdje se u tom trenutku nalazilo 450 ranjenika i oko 5.000 civila. Veliki broj njih izdvojeno je i nasilno odvedeno 20. studenog 1991. godine te potom ubijeno. Samo iz masovne grobnice na Ovčari ekshumirano je 200 posmrtnih ostataka osoba odvedenih iz bolnice, a među njima i 18 bolničkih djelatnika.

Za 62 osobe odvedene iz bolnice još se traga.

(Hina) xgvin yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙