FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Autor: zdra
VUKOVAR, 16. studenog 2012. (Hina) - U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 21. godišnjicu vukovarske tragedije u Domovinskom ratu, vijenac je podno spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata položilo i svijeće zapalilo izaslanstvo Koordinacije nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije.

"Pripadnici nacionalnih manjina koje žive na području Vukovara pridružili su se borbi hrvatskog naroda od agresije na Vukovar i Hrvatsku u Domovinskom ratu", rekao je predsjednik Koordinacije Josip Kell, ističući kako su, osim pripadnika mnogih nacionalnih manjina, u obrani Vukovara 1991. godine sudjelovali i pripadnici srpske nacionalne manjine koji su Hrvatsku osjećali svojom domovinom.

Govoreći o oslobađajućoj presudi hrvatskim generalima, ocijenio je kako je to prekrasna vijest jer je, istaknuo je, pravda konačno pobijedila.

Na području Vukovarsko-srijemske županije, po popisu stanovništva iz 2001. godine, živjelo je 21,5 posto pripadnika nacionalnih manjina, to jest svaki pet građanin te županije bio je pripadnik neke od petnaestak nacionalnih manjina, koliko ih živi u županiji, rekao je Kell.

Hrvatski državni sabor donio je 1999. odluku o proglašenju 18. studenoga Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. u spomen na 18. studenoga 1991., kada je nakon gotovo tromjesečnog otpora slomljena obrana toga grada. Obilježavanje 21. godišnjice vukovarske tragedije u Domovinskom ratu održava se od 10. do 24. studenoga pod geslom "Vukovaru - ime sveto".

(Hina) xzdra yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙