FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stup obrane mogao bi prerasti u ofenzivu na Gazu

Autor: rtom
ZAGREB, 15. studenog 2012. (Hina) - Izraelska operacija Stup obrane, pokrenuta ubojstvom vojnog zapovjednika palestinskog pokreta Hamas koji je odgovorio protunapadom, najveća je razmjena vatre zadnjih godina i unatoč osudama iz svijeta prijeti prerasti u širu izraelsku ofenzivu u Pojasu Gaze nakon "Lijevanog olova" 2008-2009.

Od srijede, kada je Izrael ubio zapovjednika Hamasovih vojnih operacija Ahmeda Jabarija, Hamas je odgovorio ispaljivanjem više od 180 projektila. Palo je 18 žrtava, tri na izraelskoj i 15 na palestinskoj strani, među kojima troje djece.

Zbog eskalacije palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, koji ne nadzire Gazu, a ima podršku Zapada, odlučio je u četvrtak vratiti se kući. Skratio je tako posjet Švicarskoj gdje traži potporu za prihvaćanje palestinske države kao nečlanice UN-a i ako bi u tome uspio Izrael bi pokrenuo plan rušenja Abbasa.

Izraelski odgovor kao "nesrazmjernu uporabu sile" na jednako "neprihvatljive" napade Hamasa osudila je u četvrtak Rusija. Zabrinutost je izrazilo Vijeće Europe, a Francuska je obje stane pozvala na "suzdržanost".

Tradicionalni saveznici iskazali su odanost svojim partnerima u regiji. Velika Britanija osudila je Hamas kao glavnog krivca za krizu, Sjedinjene Države ponovile su da Izrael ima "pravo na obranu", a Iran, Hamasov saveznik, nazvao je izraelski napad "organiziranim terorizmom".

Izrael je upozorio Hamas koji vlada Gazom da su svi njegovi ljudi na izraelskom ciljniku, piše Reuters. Dodaje da je premijer Benjanim Netanyahu, koji bi po anketama trebao biti ponovno izabran 22. siječnja, poručio da je Izrael napadom jasno upozorio Hamas i druge terorističke organizacije.

Hamas je zaprijetio "da će otvoriti vrata pakla" Izraelu koji je danas izoliraniji nego ikad u arapskom okruženju nakon revolucija Arapskog proljeća.

Egiptom, koji se nakon rušenja predsjednika Hosnija Mubaraka obvezao poštovati mirovni sporazum s Izraelom iz 1979., danas upravlja vlada islamističkih korijena. Ta je vlada osudila izraelske napade kao prijetnju regionalnoj sigurnosti, povukla svog veleposlanika iz Izraela i zatražila hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a.

Prozapadni Katar zatražio je da Izrael bude "kažnjen", a Arapska liga sastanak o Gazi u subotu.

Novi rat u Gazi mjesecima se nazire budući da se nastavljaju palestinska raketiranja izraelskog teritorija, a izraelska vojska odgovara sve žešćim i sve češćim napadima na Gazu.

Izraelska operacija "Lijevano olovo" s kraja 2008. i početkom 2009., počela je upravo tjedan dana dugim zračnim napadima i raketiranjima. Slijedila je kopnena invazija te blokada obalnog pojasa koji je provela izraelska mornarica.

U toj ofenzivi ubijeno je 1.400 Palestinaca i 13 Izraelca.

Iako je Netanyahu obećao osobno "učiniti sve kako bi zaštitio izraelske građane", u izjavi objavljenoj nakon sastanka svoje vlade u srijedu navečer poručio je da je cilj "poboljšati sigurnosno stanje", piše Reuters.

Agencija dodaje da se Hamas danas osjeća sigurnije zbog uspjeha islamista na izborima u Egiptu te u predsjedniku Mohamedu Mursiju vidi "sigurnosnu mrežu" koja neće dopustiti drugi izraelski pohod na Gazu u kojoj živi 1,7 milijuna Palestinaca.

Unatoč blokadi borci u Gazi krijumčarili su rakete kroz tunele prokopane iz Egipta. No nekih 35.000 palestinskih boraca nije doraslo izraelskim lovcima-bombarderima F-16, helikopterima Apache, tenkovima Merkava i drugom modernom oružju u rukama 175.000 aktivnih vojnika i još 450.000 u pričuvi.

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙