FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janša i Dačić razgovarali o gospodarskim odnosima, putu prema EU i sukcesiji

Autor: lfia
LJUBLJANA, 14. studenog 2012.(Hina) - Odnosi Srbije i Slovenije su dobri, a obje ih države žele i dalje razvijati i jačati, osobito na gospodarskom području gdje planiraju zajedničke nastupe na trećim tržištima, a od iduće godine i održavanje zajedničke sjednice dviju vlada, naveli su u srijedu na konferenciji za novinare u Ljubljani slovenski premijer Janez Janša i srbijanski premijer Ivica Dačić.

Dačić po prvi put boravi u službenom posjetu Sloveniji u svojstvu predsjednika srbijanske vlade i ministra unutarnjih poslova, a prije razgovora s Janšom sa slovenskim ministrom unutarnjih poslova Vinkom Gorenakom potpisao je sporazum o suradnji dviju policija. Tijekom dana srbijanski premijer susrest će se i sa slovenskim predsjednikom Danilom Tuerkom i predsjednikom parlamenta Gregorom Virantom.

Slovenski premijer je istaknuo da je zajednička ocjena kako je dinamika rasta gospodarske suradnje dviju država, unatoč gospodarskoj krizi, zadovoljavajuća, pri čemu je posebice ukazao na visoke investicije Slovenije u Srbiji kao i na činjenicu da u Srbiji posluje oko 1.300 slovenskih tvrtki.

Janša je podsjetio na svoj prekjučerašnji posjet Rusiji i činjenicu vrlo dobre suradnje Rusije i Srbije, a obojica premijera istaknula su da je zajednički nastup na trećim tržištima izuzetna šansa u budućim odnosima Srbije i Slovenije na gospodarskom planu.

Janša je potvrdio da je u razgovorima sa srbijanskim premijerom bilo riječi i o problematici sukcesije SFRJ, odnosno ispunjavanju sporazuma o sukcesiji bivše Jugoslavije.

"Dogovorili smo se da ćemo ubrzati postupke vezane za sazivanje sastanaka o sukcesiji", rekao je slovenski premijer istaknuvši da će se ubrzanim rješavanjem sukcesijskih pitanja koja se tiču posebno Slovenije i Srbije izbjeći dodatni troškovi koji nastaju njihovim odlaganjem.

Dačić je dodao da pitanje sukcesije problem koji treba rješavati konkretno i operativno kako se ne bi razvio u otvoreni politički problem te se zauzeo da se u vezi sa sukcesijom i problemima nekih tvrtki slovenskih investitora u Srbiji raspravlja na zajedničkom sastanku dviju vlada koje su dogovorene za iduću godinu.

U vezi regionalne suradnje i stanja na zapadnom Balkanu, Janša je istaknuo da Slovenija podupire približavanje Srbije i ostalih država zapadnog Balkana Europskoj uniji, što je jedina realna perspektiva njihove stabilizacije. Slovenija će se i dalje zauzimati da Srbija što prije dobije datum početka pregovora s EU-om, rekao je slovenski premijer dodavši da je Srbija jedan od važnih čimbenika za stabilizaciju cijele regije.

Slovenski premijer izrazio je Dačiću spremnost Slovenije da Srbiji pomogne svojim iskustvom u približavanju i pregovorima s EU-om.

Dvojica premijera najavila su da će od iduće godine uvesti praksu održavanja zajedničke sjednice dviju vlada radi unapređenja suradnje dviju vlada.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙