FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbijanski premijer Dačić u srijedu u Sloveniji

Autor: lfia
LJUBLJANA, 13. studenog 2012.(Hina) - Predsjednik srbijanske vlade Ivica Dačić boravit će u srijedu u službenom posjetu Sloveniji na poziv slovenskog premijera Janeza Janše, a kako je u najavi posjeta objavio Janšin kabinet, to će biti prvi Dačićev posjet kao premijera i ministra unutarnjih poslova te prilika za razgovore o jačanju suradnje na političkom i gospodarskom području.

Janša i Dačić razgovarat će i o približavanju Srbije Europskoj uniji (EU) i njenom napretku u reformama, ali i o multilateralnoj i regionalnoj suradnji te prilikama na zapadnom Balkanu. Dačić će se susresti i s predsjednikom države Danilom Tuerkom i predsjednikom parlamenta Gregorom Virantom, a s ministrom unutarnjih poslova Vinkom Gorenakom potpisat će sporazum o policijskoj suradnji.

Aktualni predsjednik Danilo Tuerk izjavi je uoči Dačićeva posjeta da je Slovenija zadovoljna što će Hrvatska uskoro postati članicom EU-a i da je Crna Gora na istom putu. Tuerk je ustvrdio da Slovenija želi da EU, unatoč zamoru proširenjem, nastavi s tim procesom i to tempom koji je ranije bio planiran. No, treba razumjeti da je ulazak u EU pitanje ispunjavanja postavljenih kriterija za članstvo, što se u državama koje aspiriraju za ulazak ponekad zanemaruje, dodao je Tuerk.

Dačić će tijekom neslužbenog dijela posjeta posjetiti pravoslavnu crkvu u Ljubljani te jednu tehnološku tvrtku koja je u vlasništvu državljana Srbije.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙