FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetski dan šećerne bolesti, jačanje prevencije

Autor: lbak
ZAGREB, 14. studenog 2012. (Hina) - U Hrvatskoj je trenutno oko 300 tisuća oboljelih od šećerne bolesti (dijabetesa) i sve je više registriranih oboljelih, što pokazuje da se zajedničkim snagama državnih institucija i građana mora više raditi na prevenciji te boljoj edukaciji građana, neki su od zaključaka današnjeg okruglog stola "Dijabetes: zaštitimo našu budućnost", održanom povodom današnjeg Dana šećerne bolesti.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić najavio je da će pojačati preventivne programe za borbu protiv šećerne bolesti te podržao uvođenje zdravstvenog odgoja u škole kao dobrog načina kojim će se školarce upozoriti na štetne navike (pušenje, alkoholizam, droga). Problemom hrvatske medicine istaknuo je ratom devastirano područje istočne Hrvatske.

Dopredsjednik Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga Branko Lulić, koji je i otvorio okrugli stol u zagrebačkom hotelu Dubrovnik, istaknuo je da je cilj skupa ukazati na sve veći problem šećerne bolesti te ključnim istaknuo bolju edukaciju i koordinaciju javnozdravstvenih i drugih državnih institucija u borbi protiv te bolesti.

"Apeliram da pacijenti vode računa o svome zdravstvenom stanju i pridržavaju se onoga što kaže struka", rekao je.

Ravateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Tamara Poljičanin rekla je da je je nužno podizanje svijesti o dijabetesu te da je u Hrvatskoj trenutno oko 300 tisuća oboljelih uz one koji još ni ne znaju da od nje boluju. Bolest, nastavila je, nastaje usred nezdravih stilova života, prekomjerne tjelesne težine i nedovoljnog kretanja.

Kazala je da se Hrvatska prema broju oboljelih ne razlikuje od ostataka svijeta, gdje je šećerna bolest također u porastu, pa se može govoriti o epidemiji. U prevenciji je naglasila smanjenje prekomjerne tjelesne težine, kretanje barem pola sata dnevno te prmocanje zdravog načina života uz neophodnost samokontrole.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Željko Metelko istaknuo je da bez edukacije nema samozbrinjavanja napomenuvši da je kod nas problem što ljudi smatraju da je narušavanje vlastitog zdravlja njihovo osobno pravo ne pridržavajući se liječničkih uputa.

O stanju u KB Merkur-SK Vuk Vrhovac, Referentnom centru za šećernu bolest i dijabetes u trudnoći i centru za poboljšanje kvalitete života osoba sa šećernom bolešću, govorio je njezin predstojnik dr. Nikica Car rekavši da ta sveučilišna klinika provodi nastavne i znanstvene programe, te programe međunarodne izobrazbe u sklopu svoje suradnje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i Medicinskim fakultetom u Zagrebu.

U sklopu okruglog stola predstavljena su i dva projekta vezana za mladu populaciju zahvaćenu dijabetesom, projekt Plavi grad i DiaEURO 2013., s ciljem prevencije i destigmatizacije dijabetesa od najranije dobi.

Na samome kraju Lulić je uručio priznanja za sve učinjeno u borbi protiv dijabetesa dr. Metelku i veleposlaniku kraljevine Danske u Hrvatskoj, Bou Ericu Weberu.

Podaci pokazuju da je u svijetu danas više od 240 miljuna oboljelih od šećerne bolesti, a tijekom sljedećih dvadesetak godina očekuje se porast oboljelih na više od 380 miljuna.

U Hrvatskoj je 2007. usvojen "Nacionalni program zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolešću", s ciljem podizanja svjesnosti o važnosti redovite kontrole visine šećera. Godine 2011. Sabor je usvojio rezoluciju o šećernoj bolesti koja naglašava važnost rane prevencije, dobre kontrole i sprječavanja razvoja kroničnih komplikacija te bolesti u Hrvatskoj.

(Hina) xlbak ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙