FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zavahiri o tome kako bi muslimani trebali upravljati državom

Autor: kgab
DUBAI, 14. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Čelnik al Kaide Ajman al-Zavahiri odbacio je ulogu nacionalnih država i bilo kakvu ulogu UN-a u rješavanju sukoba u programatskom dokumentu u kojemu se navodi kako muslimani trebaju upravljati državnim poslovima i vladati.

U njegovoj izjavi nazvanoj "Podržavajući islam" i postavljenoj na islamističkoj internetskoj stranici također se poziva na ponovnu uspostavu srednjovjekovnog islamskog kalifata koji bi ujedinio muslimane.

Dok prijedlozi u dokumentu podsjećaju na učenja Osame bin Ladena, Zavahiri izgleda ima namjeru iznijeti svoja vlastita stajališta o tom kako bi muslimani trebali oblikovati svoj javni život.

On je pozvao muslimane da primjene šerijat (islamski zakon) u rješavanju sporova i "odbiju presude na bilo kakvom drugim načelima, uvjerenjima i zakonima", uključujuči Ujedinjene narode.

UN je, kazao je, pod kontrolom pet stalnih članica Vijeća sigurnosti: SAD-a, Kine, Rusije, Britanije i Francuske.

Zavahiri je pozvao muslimane na uspostavu kalifata koji "ne priznaje nacionalnu državu, nacionalne veze ili granice koje su nametnuli okupatori, nego uspostavlja pravilno vođen kalifat koji će ići stopama proroka Muhameda".

Autentičnost njegove izjave nije se mogla provjeriti, piše Reuters, međutim, objavljena je na na internetskoj stranici na kojoj se obično objavljuju Zavahirijeve izjave otkako je došao na čelo al Kaide nakon što su američki specijalci ubili bin Ladena u napadu na njegovo skrovište u Pakistanu prošle godine.

(Hina) xkga ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙