FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cameron u Emiratima i Arabiji o obrani i trgovinskoj razmjeni

Autor: mtro
ABU DABI , 5. studenog 2012. (Hina/AFP) - Britanski premijer David Cameron je doputovao u ponedjeljak u Ujedinjene Arapske Emirate u sklopu posjeta tijekom kojeg odlazi i u Saudijsku Arabiju kako bi razvio trgovinsku razmjenu.

Cameron je u Dubaiju razgovarao s emiratskim kolegom šeikom Mohamedom Benom Rašedom Al-Maktumom o jačanju prijateljskih odnosa i suradnje dviju zemalja radi proširenja i na druga područja, u interesu oba naroda, prema službenoj agenciji Wam.

Bilo je govora o sigurnosnoj i političkoj situaciji na Bliskom Istoku u ozračju političkih promjena u arapskim zemljama, dodaje ta agencija.

Tijekom sastanka mješovitog povjerenstva gospodarske suradnje kojom je u Dubaiu supredsjedao Cameron je rekao da želi da se partnerstvo između Emirata i Velike Britanije proširi uz više mješovitih ulaganja.

Dvije zemlje pokušavaju postići trgovinsku razmjenu od 12 milijardi funti (19,2 milijardi dolara) u 2015. prema današnjih 9,6 milijardi funti (15,3 milijardi dolara), rekao je ministar gospodarstva Emirata Sultan al-Mansuur.

Prije tih razgovora Cameron je posjetio britanske vojnike u stacionirane u UAR. Tijekom poslijepodneva se sastao s studentima sveučilišta Zajed Abu Dabi gdje je govorio o pitanjima ljudskih prava.

U vezi sirijske krize je izrazio žaljenje što je UN razočarao nesposobnošću da djeluje u Siriji. Naglasio je potrebu da se sirijski narod oslobodi predsjednika Bašara al-Asada.

Nakon Emirata Cameron će u utorak otputovati u Saudijsku Arabiju. U te dvije zemlje britanski premijer se nada uspostaviti pravo partnerstvo obrane i prodati borbene zrakoplove Eurofighter-Typhoon.

(Hina) xtm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙