FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dijalog sa židovima je najvažniji za Benedikta XVI.

Autor: vrad
VATIKAN, 7. studenog 2012. (Hina/AFP) - Dijalog sa židovima je iznimno važan za Benedikta XVI. i pokušaj da integriste vrati u krilo Katoličke crkve nipošto ne znači da dovodi u pitanje taj postulat Drugog vatikanskog koncila, rekao je kardinal zadužen za taj dijalog.

U tekstu koji je u srijedu objavio dnevnik Svete Stolice l'Osservatore Romano, švicarski kardinal s njemačkog govornog područja Kurt Koch, zadužen u Rimskoj kuriji za dijalog s judaizmom, ističe da deklaracija Nostra Aetate nije izgubila ništa od svoje vrijednosti.

Ta povijesna deklaracija koju su donijeli oci na Drugom vatikanskom saboru izražava poštovanje Crkve prema nekršćanskim religijama, ali joj je glavna zadaća bila da, nakon holokausta, ukloni iz Crkve svako protužidovsko stajalište i antisemitizam.

FSSPX (Svećeničko bratstvo svetog Pija X.), gdje antisemitske predrasude i dalje nisu rijetkost, odbija tu deklaraciju. Rabini su izrazili zabrinutost jer smatraju da Papino uporno nastojanje da te tradicionaliste vrati u Katoličku crkvu znači kako prešutno odbacuje Nostre Aetate.

Na Koncilu su donesene četiri konstitucije, jedanaest dekreta i deklaracija, među kojima i Nostra Aetate.

"U pogledu židova, Sveti Otac me je zadužio da ispravno rastumačim pitanje: Crkveno učiteljstvo nipošto ne dovodi u pitanje deklaraciju Nostra Aetate, kao što je i sam Papa više puta naglašavao u svojim istupima, u poslanicama i u svom pastoralnom djelovanju", napisao je kardinal Koch.

Približavanje Bratstvu svetog Pija X. nipošto ne znači da se stajališta tog bratstva prihvaćaju ili da se podupiru", dodao je, po dijelovima izlaganja pred vatikanskim povjerenstvom za odnose s judaizomom koje je objavio l'Osservatore Romano.

Nostra Aetate je "Magna Carta" dijaloga sa židovima, koja ističe židovske korijene kršćanstva i odbacuje optužbu za deicid koja se "nažalost bez razlike primjenjivala na židove u proteklim stoljećima", a antisemitizam "ni dan-danas nije iskorijenjen u svijetu", rekao je kardinal Koch.

U vezi s papom Benediktom XVI. kardinal Koch ističe da je kardinal Joseph Ratzinger, prefekt Kongregacije za nauk vjere, svesrdno podupirao približavanje židovima koje je zagovarao i Ivan Pavao II. i da je, još kao bogoslov, uspostavio "znatnu prisnost" sa židovskom religijom.

Kardinal podsjeća da je 2005. Benedikt XVI. prvu poslanicu svog pontifikata uputio velikom rimskom rabinu.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙