FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbijanska aktivistica: Srbija ne prihvaća realnost

Autor: vili
BEOGRAD, 13. studenog 2012. (Hina) - Predsjednica Srbijanskog helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko ocijenila je u utorak u Beogradu da Srbija ne prihvaća novu realnost u svojoj okolici i da tapka u mjestu kad je riječ o suočavanju s vlastitom odgovornošću za ratove na području bivše Jugoslavije.

Kako su prenijeli srbijanski mediji, Biserko je na okruglom stolu o tranziciji ustvrdila da je u Srbiji u tijeku "organizirani zaborav i krivotvorenje povijesnih činjenica o nedavnoj prošlosti, što se proteže i na Drugi svjetski rat".

"Država se nije potrudila da kroz udžbenike ponudi minimum informacija mladima o svemu što se događalo tijekom tih ratova i zato sada imamo frustrirane naraštaje koji imaju negativno mišljenje o drugim nacijama, naročito o Hrvatima, Bošnjacima i Albancima", ocijenila je predsjednica Srbijanskog helsinškog odbora. Optužila je novu vladajuću koaliciju u Srbiji da provodi politiku revanšizma i da onemogućava suočavanje s nedavnom prošlošću, odnosno zločinima učinjenima u ime srpskog naroda na prostoru bivše Jugoslavije.

Biserko drži i da je "neformalna strategija" svih vlasti u Srbiji bila da se relativizira uloga Srbije i da se Zapad okrivi za raspad Jugoslavije.

Izvršna ravnateljica Srbijanskog helsinkšog odbora Izabela Kisić na istom je okruglom stolu izjavila kako je skeptična glede mirovnim inicijativa i mogućnosti za susret srbijanskog i hrvatskog predsjednika Tomislava Nikolića i Ive Josipovića.

"Teško je očekivati da Regionalna koalicija za utvrđivanje i priopćavanje činjenica o žrtvama i ratnim zločinima (REKOM) dobije potporu Nikolića kad je on bio akter rata", ocijenila je Kisić.

U utorak, isti dan kad je održan taj okrugli stol, srbijanski su mediji izvijestili da je ultranacionalistički pokret "Naši" zatražio od vlasti ukidanje nevladinih organizacija, opisujući ih kao protusrpske.

Na popisu toga pokreta nalaze se i Fond za humanitarno pravo, Helsinški odbor, Amnesty International i Centar za kulturnu dekontaminaciju.

(Hina) xvil yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙