FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uspostavljena mreža muzeja jugoistočne Europe

Autor: rmav
SARAJEVO, 13. studenog 2012.(Hina) - Ministri i visoki dužnosnici ministarstava kulture država jugoistočne Europe u utorak su, na sastanku održanom u Skoplju, usvojili zajedničku izjavu kojom su potvrdili uspostavu mreže muzeja u zemljama regije, priopćeno je iz Regionalnog vijeća za suradnju (RCC), čije je sjedište u Sarajevu i koje je i organiziralo ovu konferenciju.

Mrežom muzeja u jugoistočnoj Europi trebala bi se ojačati prekogranična suradnja tih institucija kulture te priprema zajedničkih projekata koji bi se realizirali na regionalnoj i međunarodnoj razini.

Makedonska ministrica kulture Elizabeta Kančeska-Milevska, čija zemlja trenutačno predsjeda Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), izjavila je kako je cilj projekta muzejske suradnje afirmiranje i poštivanje različitih kulturnih izraza u svim oblicima, upravljanje kulturnim nasljeđem te jačanje kulturnog turizma.

"Aktivno usmjeravamo aktivnosti na promoviranju načela razumijevanja i dobrosusjedskih odnosa među zemljama jugoistočne Europe uz umrežavanje njihovih institucija i tijela na regionalnim projektima u različitim područjima", kazala je makedonska ministrica.

Na sastanku u Skoplju raspravljano je i o statusu nacionalnih muzeja u regiji kao čuvara kulture i naslijeđa, modelima upravljanja muzejima i postojećim partnerstvima.

Glavni tajnik RCC-a Hido Biščević istaknuo je kako su muzeji u najboljem položaju da objasne sadašnjost i opišu budućnost prikazivanjem specifičnih predmeta i priča naslijeđenih iz prošlosti.

"Budući da i muzeji u regiji trpe različita smanjenja zbog promjena u vlasti i društvenih promjena, trebali bi uspostaviti saveze i razvijati prekograničnu suradnju i programe. Očuvanje i dalje unapređenje multikulturne harmonije i međureligijskih odnosa od posebne je važnosti za cijelu regiju, a posebno za zapadni Balkan", kazao je Biščević.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙