FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pahor, Tuerk i Zver u zadnjoj tv- debati pred izbora

Autor: lfia
LJUBLJANA, 9. studenog 2012.(Hina) - Odnos prema vladi i njenim reformama bili su u središtu rasprave trojice kandidata na nedjeljnim predsjedničkim izborima u Sloveniji, u njihovu zadnjem televizijskom suočavanju na nacionalnoj televiziji u petak na večer.

U dijelu koji se odnosio na vanjsku politiku rekli su nekoliko riječi i o otvorenom pitanju Ljubljanske banke i njenih štediša, te postupku ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om u Sloveniji.

Na pitanje zašto odnosi s Hrvatskom još nisu do kraja uređeni i zašto u 20 godina nije riješeno pitanje štediša Ljubljanske banke nego je to otvoreno sada, pred ulazak Hrvatske u EU, aktualni predsjednik Danilo Tuerk rekao je da bi u sadašnjem trenutku bilo neprimjereno savjetovati Janšinoj vladi što učiniti budući da pregovori o problemu Ljubljanske banke upravo teku i jer je u tom smislu potrebno održati jedinstvo. Tuerk je izrazio nadu da bi se problem "ako bude sreće" mogao riješiti do kraja godine.

Bivši premijer Borut Pahor za kojega ispitivanja pokazuju da će se s Tuerkom po svoj prilici ogledati u drugom krugu izbora priznao je da Hrvatska još uvijek nije "najbolji susjed" Slovenije, ali se pohvalio da je u vrijeme kad je bio premijer pokazao mnogo hrabrosti kako bi se riješio granični prijepor s Hrvatskom preko arbitraže, te tako otklonio političke i sigurnosne rizike koji su se u slučaju nastavka prijepora mogle pojaviti.

Milan Zver za čiji se izbor na mjesto predsjednika države zauzima najveći dio sada vladajuće koalicije rekao je da bi po svom karakteru bio bolji u ulozi predsjednika koji povezuje sve političke snage nego što su to u stanju Pahor i Tuerk, ocijenivši da su u prošlosti mogli učiniti više za dijalog i nacionalni konsenzus oko reformi kako bi se izbjegla krize koja sada zahtjeva hitne i odlučne mjere.

Zver nije krio da bi kao predsjednik stao iza nepopularnih mjera vlade koja uvodi proračunske rezove, rekavši da premijera Janšu smatra najboljim slovenskim "kriznim menadžerom".

Što se tiče odnosa s Hrvatskom, Zver je rekao da je i on za to da Hrvatska što prije uđe u Europsku uniju, ali da se susjedna država mora "ponašati kao vjerodostojan partner". Glede Pahorove vlade i tvrdnji da su tada riješeni problemi granice, Zver je rekao da je prijepor prebačen na arbitražu, te da je Pahor svojedobno kao premijer nespretno govorio o blokadi hrvatskih pristupnih pregovora, čime je izazvao pritisak europskih partnera na Sloveniju zbog čega je morala pristati na arbitražu.

Večeras u 24 sata započinje izborna šutnja koja će trajati sve do zatvaranja birališta u nedjelju u 19 sati, kada će biti objavljene izlazne ankete, a koji sat kasnije i rezultati izbora.

(Hina) xfl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙