FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

I Pahor službeni kandidat za slovenskog predsjednika

Autor: lfia
LJUBLJANA, 11. listopada 2012.(Hina) - Bivši predsjednik slovenske vlade Borut Pahor i službeno je postao kandidat za mjesto predsjednika države na izborima koji se održavaju 11. studenoga.

Članovi Pahorova izbornog stožera dostavili su u četvrtak državnom izbornom povjerenstvu 4.500 potpisa građana koji podržavaju Pahorovu kandidaturu, a podržava ga i njegova stranka Socijalnih demokrata (SD) koju je do prije tri mjeseca vodio 15 godina.

Kandidature za predsjedničke izbore već su ranije podnijeli sadašnji predsjednik Danilo Tuerk, koji želi još jedan petogodišnji mandat, te nekadašnji ministar obrazovanja, sada zastupnik u Europskom parlamentu Milan Zver.

Službena predizborna kampanja počinje u petak, dok je zadnji rok za podnošenje kandidatura u iduću srijedu. Prema gotovo jedinstvenoj ocjeni medija, nije izgledno da će netko od politički više-manje anonimnih osoba, koje su proteklih mjeseci najavljivale da će kandidirati, to stvarno i učiniti jer ne mogu dobiti potrebni broj potpisa građana ili zastupnika u parlamentu.

Sva trojica predsjednička kandidata najavila su da će zbog štednje imati skromnu kampanju, s manje nastupa "na terenu" i manje plakata i plaćenih oglasa, te da će se usredotočiti na zakonom zajamčene nastupe u medijima i međusobna suočavanja na televiziji.

Iako do sada objavljena istraživanja govore da je u prednosti Tuerk, ali da će se u drugom izbornom krugu morati ogledati s Pahorom kao predstavnikom "mlade ljevice", analitičari ne isključuju u potpunosti ni izglede Zvera. On bezrezervno podupire vladu Janeza Janše, a svoje konkurente na izborima, osobito Tuerka kao predstavnika "stare ljevice", kritizira zbog navodnih podjela zbog njihovih sumnji u reforme za gospodarski oporavak što ih predlaže vlada.

Pahor tvrdi da bi bilo najgore da se predsjednički izbori pretvore u referendum tko je za sadašnju vladu, a tko je protiv, a Tuerk otklanja navode da je apriori protiv vlade i njezinih nastojanja za gospodarski oporavak.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙