FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Početak radova na pročistaču otpadnih voda u Slavonskome Brodu

Autor: mvrk
SLAVONSKI BROD, 9. studenog 2012. (Hina) - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina označio je danas početak radove na izgradnji pročistača otpadnih voda u sklopu IPA projekta izgradnje i obnove vodovodnoga i kanalizacijskog sustava na području Slavonskoga Broda te općina Gornje Vrbe, Podcrkavlja i Klakara, vrijednog 30 milijuna eura.

Tijekom svečanosti iskazano je zadovoljstvo tim projektom koji sufinancira Europska komisija u sklopu IPA programa za regionalni razvoj, a koji je predviđen i operativnim programom za okoliš. Kako je istaknuto, tim će se uređajem riješiti velik ekološki problem Slavonskoga Broda budući da se gradske otpadne vode trenutačno ispuštaju u Savu bez ikakvog pročišćavanja.

Ministar Jakovina ocijenio je kako je to odličan primjer da Slavonski Brod, Brodsko-posavska županija i Slavonija nisu zakinuti za projekte Europske unije.

Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić rekao je među ostalim kako je to jedan od najvećih projekata koji smo se obavezali ostvariti preuzmajući obvezu da razinu zaštite voda u Hrvatskoj dovedemo na razinu koja je u Europskoj uniji.

Kako bismo to postigli, dodao je, moramo prvo realizirati 47 projekata pročistača otpadnih voda u gradovima s više od 15.000 stanovnika, a nakon toga slijede projekti namijenjeni mjestima s više od 2000 stanovnika. Prvih 47 projekata stajat će oko tri milijarde eura, a u nastavku nam treba još oko milijardu eura, istaknuo je Plišić i dodao da mi kao država za to moramo osigurati trećinu novca.

Uređaj za pročišćavanje voda u Slavonskome Brodu kapacitiran je na 80.000 stanovnika te će omogućavati treći, najviši stupanj pročišćavanja. Uz mehaničko i biološko pročišćavanje, uređaj će obrađivati mulj i omogućit će preradu i korištenje bioplina.

Radove izvodi međunarodni konzorcij sa zagrebačkom tvrtkom "Tehnika" d.d. na čelu. Ugovoreni rok za projektiranje, izgradnju i testiranje cjelokupnog uređaja jest 16. kolovoza 2013., a nakon njegova testiranja počinje osmomjesečni probni rad tijekom kojega će se djelatnici gradskog Vodovoda d.o.o. educirati za upravljanje njime.

Ministar Jakovina je, odgovarajući na pitanja novinara o odluci srbijanske vlade da zabrani izvoz šećerne repe, pa i one koju su ugovorile hrvatske šećerane, kazao kako Ministarstvo radi u okviru onoga što može napraviti, ali i kako se tu, uzimajući u obzir rokove u kampanji šećerne repe, ništa više neće moći napraviti.

"To je dobar poučak da se proizvodnja treba ugovarati u Slavoniji gdje imamo i dobrih i kvalitetnih proizvođača, a ne oslanjati se na rizično, nesigurno i nestabilno tržište u Srbiji", rekao je Jakovina najavljujući kako se rješavanje problema nastavlja pravnim putem.

Na upite o otkupnoj cijeni mlijeka, ponovio je kako ministarstvo ne pregovara o cijeni, već je ponudilo mjere za mliječno gospodarstvo putem mliječnog paketa. Prošli i ovaj tjedan imali smo sastanke s HBOR-om, HAMAG-om i poslovnim bankama, idući tjedan imat ćemo završen prijedlog reprograma kredita, što znači da će jedan dio proizvođača moći krenuti u reprogram kredita, kazao je Jakovina.

(Hina) xmvrk ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙