FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Početak radova na kanalizacijskom sustavu u Podtrunu, vrijednom više od 10 milijuna kuna

Autor: tjak
ČAKOVEC, 16. listopada 2012. (Hina) - U međimurskome mjestu Podturnu danas su otvoreni radovi na kanalizacijskoj mreži vrijednoj 10,5 milijuna kuna, čiju izgradnju s 90 posto financiraju Hrvatske vode, a podturenska općina s ostalih deset posto.

Radove je otvorio direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, koji je izjavio kako je Hrvatska s Europskom unijom (EU) potpisala deklaraciju u kojoj se obvezala da će do 2023. sva naselja u zemlji imati izgrađene vodovodne i kanalizacijske sustave.

U Podturnu je sve bilo dobro pripremljeno za izgradnju kanalizacije, rekao je Plišić i dodao da se ona zasad financira novcem Hrvatskih voda, a nakon 1. srpnja sljedeće godine moći će se koristiti novcem iz kohezijskih fondova EU-a.

Međimurski župan Ivan Perhoč rekao je kako se Podturen dosad uvijek spominjao u vezi s poplavama rijeke Mure.

Nakon izgradnje nasipa, sada se nastoji se poboljšati kvaliteta života građana uz najsjeverniju hrvatsku rijeku.

Za izvođače radova na kanalizacijskoj mreži odabrane su četiri međimurske tvrtke.

Nakon svečanog otvorenja radova, Plišić je u Podturnu obišao i mjesto na kojem je se gradi pročistač otpadnih voda. To je uz Donji Kraljevec drugi pročistač koji se gradi u Međimurju, a treći, onaj u Čakovcu, radi već deset godina.

Vrijednost pročistača je 1,9 milijuna eura, od čega je 85 posto osigurano iz IPA programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska od 2007. do 2013., a preostalih 15 posto osigurava podturenska općina. Svrha je pročistača u Podturnu smanjiti zagađenje rijeke Mure, površinskih i podzemnih voda otpadnim vodama.

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda primat će otpadne vode iz svih naselja općine Podturna te naselja Remisa (općina Vratišinec) i Križovca (Mursko Središče).

(Hina) xtjak yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙