FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte nepromijenjene, uragan Sandy prigušio potražnju

Autor: mkuz
LONDON, 30. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte u utorak su se stabilizirale na međunarodnim tržištima jer ulagači čekaju vijesti o oštećenjima koje je prouzročio uragan Sandy pri udaru na istočnu obalu SAD-a gdje su zatvorene rafinerije a potražnja je smanjena.

Cijena barela sirove nafte bila je na londonskom tržištu gotovo nepromijenjena i iznosila je 109,27 dolara. Na američkom tržištu barel je pojeftinio jedan posto i njime se trgovalo po cijeni od 85,53 dolara.

Američke rafinerije i naftovodne kompanije danas će početi s procjenama štete od uragana, nadajući se da će moći brzo nastaviti s normalnim poslovanjem.

Čak i ako se utvrdi da rafinerije niju pretrpjele značajnija oštećenja, eventualna šteta na ogromnoj mreži naftnih terminala, cjevovoda i cisterni na tom području mogla bi zakomplicirati logistiku opskrbe.

"Malo se još čeka da bi se vidjelo ima li ozbiljnijih šteta i kakve su posljedice, a to je u ovom trenutku teško procijeniti", rekao je Bjarne Schieldrop iz SEB-a u Oslu. "Jasno da je u toj regiji smještena ogromna energetska infrastrukturna mreža koja će pretrpjeti određene posljedice, u pogledu logistike za prijevoz nafte i naftnih derivata", kazao je Schieldrop.

Cijene nafte pritisnule su prognoze slabije potražnje uslijed udara uragana, jednog od najvećih u povijesti SAD-a, koji je doveo do zastoja u zračnom, brodskom, kopnenom i željezničkom prometu, a više od 2,8 milijuna domova i poslovnih subjekata ostalo je bez struje.

"Stanovništvo ne može izlaziti niti trošiti. Zalihe sirove nafte prilično su visoke, oko 11-12 posto iznad petogodišnjeg prosjeka", rekao je Jonathan Barratt iz sydneyskog Barratt Bulletina."

"Zabrinutost bi mogla prouzročiti tek najava da će rafinerije ostati izvan pogona dulje vrijeme", rekao je Barratt, dodavši da su male šanse da se to i dogodi budući da su se operateri spremili za uragan.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u utorak je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njene nafte u ponedjeljak iznosila 105,97 dolara, što znači da je bila 40 centi niža nego prethodnog trgovinskog dana.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙