FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čačić i Pusić na konferenciji europskih liberala u Dublinu

Autor: aper
ZAGREB, 8. studenog 2012. (Hina) - Predsjednik HNS-a, prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić i potpredsjednica HNS-a i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovat će na konferenciji Europske liberalne i reformističke stranke (ELDR) koja se održava u Dublinu od 8. do 10. studenoga, priopćeno je iz HNS-a.

Tema ovogodišnje konferencije su energetika i uloga energetskih politika u međunarodnim odnosima u Europi te u odnosima Europe sa susjedima i s drugim dijelovima svijeta.

Konferencija u Dublinu za HNS je dodatno značajna jer se održava u vrijeme kada potpredsjednici stranke Vesni Pusić istječe treći mandat na mjestu potpredsjednice ELDR-a. Pusić je tri puta bila izabrana na mjesto potpredsjednice europskih liberala, što je ujedno i gornja granica do koje jedna osoba može biti izabrana na tu funkciju. Na konferenciji će se birati i još dva nova potpredsjednika ELDR-a.

"Ono što smatram značajnim je da na mjesto na kojem sam bila šest godina bude ponovno izabran netko iz jugoistočne Europe. Jedna od prednosti Europske liberalne i reformističke stranke je i to da se za potpredsjednike i za najviše funkcije u stranci mogu kandidirati i birati i predstavnici koji nisu iz zemalja članica Europske unije", poručila je Vesna Pusić.

Kao najznačajniji doprinos tijekom svojih mandata u ELDR-u istaknula je osnivanje koordinacije liberalno – demokratskih stranaka jugoistočne Europe (Libseen) kojom predsjedava i koju, uz Hrvatsku, čine predstavnici liberala iz BIH, Srbije, Mađarske, Makedonije, Grčke, Rumunjske, Bugarske i Slovenije.

HNS je od početka 2000-ih vrlo aktivan u ELDR-u, koji je, nakon pučana i socijalista, treća po veličini europska "politička obitelj". Liberali su treći i po broju zastupnika u Europskom parlamentu, a među prvima su i po broju povjerenika u Europskoj komisiji.

(Hina) xpp ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙