FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za srijedu, 10. listopada

Autor: dsta
ZAGREB, 10. listopada 2012. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za srijedu, 10. listopada.

ZAGREB - Na Forumu Euforia sa temom "Energetika" prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić održat će izlaganje o planiranim investicijama u energetici Vlade RH. Na forumu će biti riječi i o promjenema, prilagodbama, prijetnjama i prilikama u sektoru energetike, strategiji i praktičnim aspektima poslovanja u EU, regulativi i liberalizaciji tržiša energije u Hrvatskoj, investicijama u energetskom sektoru, obnovljivim izvorima energije itd. (9,00 sati, Muzej Mimara, Trg F. Roosevelta 5).

ZAGREB - Na Zagrebačkom velesajmu otvorit će se međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambienta koji će do 14. listopada okupiti 341 izlagača iz 25 zemalja svijeta. Sajam će otvoriti ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina (10,00 sati, paviljon 10 ZV). Ministar Jakovina će sa hrvatskim drvoprerađivačima potpisati ugovore o poticajima za 2012. (12,30 sati, paviljon 8A), a sudjelovat će i na panel-raspravi o mogućnostima hrvatske drvne industrije na tržištu EU (13,30 sati, dvorana Brijuni, ZV, Avenija Dubrovnik 5).

ZAGREB - Udruga inovatora Hrvatske organizator je 10. međunarodne izložbe inovacija 'ARCA 2012' koju će otvoriti ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras (11,00 sati, Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Hrvatske bratske zajednice 4).

ZAGREB - Radnici Tiskare Vjesnik d.d. započet će štrajk kako bi zaštitili svoja radna prava i spriječili uništenje te državne tvrtke i rasprodaju njezine imovine, najavio je Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske. Tiskara Vjesnik, u kojoj je zaposleno 360 radnika, u posljednjih je deset godina devastirana zbog katastrofalnih političkih odluka, zbog čega se našla na rubu opstanka, radnici nisu dobili plaće za srpanj i kolovoz, a poslodavac je ponovno otkazao kolektivni ugovor i traži daljnje smanjenje radničkih prava, ističe sindikat. Konferencija za novinare Sindikata grafičara i predstavnika radnika održat će se u prostorima Novinske rotacije (Vjesnikov neboder), Slavonska avenija 4, u 10,30 sati.

ZAGREB - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj u rujnu su u odnosu na kolovoz bile više za 0,6 posto, a u odnosu na rujan prošle godine za 6,2 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Ukoliko se isključe cijene energije, proizvođačke su cijene u rujnu na mjesečnoj razini, prema kolovozu, zadržale stabilnost, dok su na godišnjoj razini, prema lanjskom rujnu, bile više za 0,7 posto. Na godišnjoj razini, prema rujnu prošle godine, proizvođačke su cijene energije u rujnu ove godine porasle za 23,1 posto, a cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,7 posto. Cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju istodobno su pale za 1,6 posto, kapitalnih proizvoda za 0,8 posto, a intermedijarnih proizvoda za 0,6 posto. Promatrano pak prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, najviše su u rujnu u usporedbi s istim mjesecom prošle godine porasle proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju, i to za 37,1 posto. Proizvođačke cijene u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji na godišnoj su razini porasle 21,5 posto, u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 18,1 posto, a u prerađivačkoj su industriji za tri posto.

dežurne urednice:

prije podne: Slavica Cvitanić

poslije podne: Davorka Stanešić

tel: 01/ 4808 680

fax: 01/ 4808 821

e-adresa: gospodarstvo@hina.hr

(Hina) xtp/xmd yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙