FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Arafatova ekshumacija određena za 26.studenoga

Autor: dmus
RAMALA, 5. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Posmrtni ostaci nekadašnjeg palestinskog vođe Jasera Arafata bit će ekshumirani 26. studenoga, osam godina nakon njegove smrti, u sklopu istrage kojom se treba utvrditi da li je bio ubijen, rekao je u ponedjeljak neimenovani diplomat.

Dva švicarska forenzičara već u Zapadnoj Obali razmatraju planove ekshumacije, koja je zahtjevna s tehničkog, pravnog i političkog gledišta.

Sud u Francuskoj u kolovozu je pokrenuo istragu o ubojstvu glede Arafatove smrti nakon što je institut iz Švicarske objavio da je otkrio visoke razine radioaktivnog polonija na odjeći bivšeg palestinskog vođe koju mu je dala njegova udovica Suha.

Neprovjerene informacije o zavjeri već dugo prate Arafatovu smrt, još otkako su liječnici u francuskoj bolnici u kojoj je umro ustvrdili da ne mogu utvrditi uzrok smrti. Suha je izrazila uvjerenje da je Arafat bio otrovan i zatražila ekshumaciju kako bi se s njegovog tijela uzeli uzorci na kojima će se provesti ispitivanja na polonij.

Švicarska Sveučilišna bolnica iz Lausanne poslala je Patricea Mangina i Francois Boshud, dvojicu uglednih forenzičara u Ramalu koji usko surađuju s Palestinskom samoupravom i francuskim pravosudnim dužnosnicima, rekla je glasnogovornica bolnice Darcy Christen.

"Poslali smo svoje najbolje stručnjake na završne konzultacije. Znanstveno je to izvodivo ako se provede do kraja studenoga", rekla je Christen.

Švicarski institut za radijacijsku fiziku, koji djeluje u sklopu bolnice, objavio je da je osam godina rok koji se smatra graničnim da bi se mogli otkriti tragovi smrtonosne radioaktivne tvari.

(Hina) xdam ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙