FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: skok prometa zahvaljujući transakciji dionicom Končara EI

Autor: scvi
ZAGREB, 26. listopada 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi promet je danas snažno porastao, ponajviše zahvaljujući transakciji dionicom Končar Elektroindustrije, a Crobexi su nadoknadili jutrošnje gubitke te su oko podneva bili u plusu.

Crobex indeks u 12,00 sati bio je na dobitku 0,39 posto, na 1.777 bodova, a Crobex10 0,59 posto, na 998 bodu.

Redovni promet dosegnuo je 20,8 milijuna kuna, što je otprilike 10 puta više nego jučer u ovo doba. Tako snažan skok prometa zahvaljuje se transakciji dionicom Končara Elektroindustrije, provedenoj oko podneva, u visini od 17,14 milijuna kuna. Pritom je cijena te dionice porasla 3,89 posto, na 630 kuna.

U većem fokusu investitora je i dionica Zagrebačke banke, sa 781.000 kuna prometa i blagim rastom cijene za 0,21 posto, na 38,05 kuna.

„Indeksi i danas stagniraju, a uz dionicu Končar Elektroindustrije, u najvećem je fokusu investitora i dionica Zagrebačke banke zbog najavljene dobrovoljne ponude za preuzimanje preostalih dionica Istraturista, koje još nisu u njezinu vlasništvu“, kaže Lav Bernfest, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Podsjetimo, Uprava Istraturista objavila je u srijedu ujutro da planira na skupštini dioničara 7. prosinca predložiti povlačenje dionica iz burzovnog uvrštenja, te ponuditi preostalim dioničarima pravičnu cijenu od 116,5 kuna po dionici.

Potkraj trgovanja istoga dana Zagrebačka banka izvijestila je da namjerava objaviti dobrovoljnu ponudu za preuzimanje dionica Istraturista po cijeni od 156 kuna po dionici. Zagrebačka banka je većinski, 71,8-postotni vlasnik Istraturista.

„Vrlo zanimljiva strategija većinskog vlasnika Istraturista s ciljem da stekne što više preostalih dionica te istarske turističke kompanije“, ocjenjuje Bernfest.

Dodaje i da najnovije snižavanje procjena u vezi domaćeg gospodarstva nije znatnije utjecalo na raspoloženje na domaćem tržištu.

Prema jutros objavljenim Regionalnim gospodarskim prognozama, redovnom kvartalnom izvješću EBRD-a, u ovoj će godini gospodarstvo Hrvatske zabilježiti pad od 1,9 posto, dok se u izvješću od prije tri mjeseca očekivao pad od 1,2 posto.

„Većina tržišnih sudionika već neko vrijeme očekuje da će ove godine stopa pada BDP-a iznositi oko 2 posto, tako da i nisu iznenađeni“, kaže Bernfest.

U većem fokusu investitora još je i dionica Podravke, kojom je ostvareno nešto više od pola milijuna kuna prometa, a cijena joj se spustila 1,35 posto, na 265 kuna.

Dionica HT-a, pak, bilježi blagi rast cijene, za 0,03 posto, na 212 kuna, uz promet od 350.000 kuna.

* HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr , gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙