FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: u nedostatku domaćih poticajnih vijesti Crobexi u minusu

Autor: neba
ZAGREB, 2. studenog 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj su burzi Crobexi danas pali jer nema domaćih vijesti koje bi ohrabrile ulagače, dok na svjetskim tržištima vlada oprez uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u.

Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,52 posto, na 1.745 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0,74 posto, na 975 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je oko 5,2 milijuna kuna, što je otprilike 800 tisuća više nego u srijedu u ovo doba. No, od toga je oko 1,7 milijuna kuna prometa ostvareno državnim obveznicama.

„Promet je zapravo solidan, no Crobexi su u minusu jer domaćih vijesti koje bi potaknule cijene dionica na Zagrebačkoj burzi danas nema. No, vidjet ćemo kako će tržište reagirati na vijesti s američkog tržišta rada. Na svjetskim burzama vlada optimizam uoči objave izvješća o zaposlenosti u SAD-u“, kaže Lav Bernfest, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Do podneva na domaćem tržištu niti jednom dionicom nije ostvaren promet veći od milijun kuna, što je posljedica odsutnosti mnogih ulagača koji su povezali jučerašnji blagdan s predstojećim vikendom.

Najveći promet, oko pola milijuna kuna, ostvaren je dionicom Riviere, pri čemu joj je cijena pala oko 1 posto, na 13 kuna.

S prometom od oko 450 tisuća kuna, slijedi dionica Arenaturista, još jedne turističke kompanije, kojoj je cijena porasla 0,4 posto, na 115 kuna.

Dionicom HT-a ostvaren je, pak, promet od oko 350 tisuća kuna, pri čemu joj je cijena porasla 0,3 posto, na 205 kuna.

No, pod pritiskom su dionice nekoliko drugih kompanija koje imaju značajnu težinu u Crobexima. Tako je dionica Ine pojeftinila više od 1, a Končar Elektroindustrije oko 0,8 posto. No, uz nevelik promet.

Na svjetskim se burzama, pak, s nestrpljenjem očekuje izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje bi moglo značajno utjecati na smjer tržišta.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u listopadu broj zaposlenih porastao za 125.000, za 10-ak tisuća više nego u rujnu, ali i da je stopa nezaposlenosti porasla sa 7,8 na 7,9 posto.

I dok se čeka to izvješće, na europskim burzama vlada oprez, nakon što su posljednjih dana cijene dionica osjetno porasle.

Frankfurtski DAX, londonski FTSE i pariški CAC indeks bili su oko podneva gotovo nepromijenjeni u odnosu na jučer, kao i američki terminski indeksi.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙