FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: spar
ZAGREB, 1. studenog 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - GONG je danas na svojoj internetskoj stranici objavio kako je primio i prihvatio ispriku Josipa Kregara, člana Gradske skupštine Grada Zagreba, vezanu uz postupak imenovanja Vanje Škorić u Povjerenstvo za izradu, provedbu i praćenje programa za suzbijanje korupcije za Grad Zagreb. "Nakon jučerašnjeg otvorenog pisma primili smo ispriku Josipa Kregara, člana Gradske skupštine Grada Zagreba, vezanu uz postupak imenovanja Vanje Škorić u Povjerenstvo za izradu, provedbu i praćenje programa za suzbijanje korupcije za Grad Zagreb. Naime, zaboravili su je kontaktirati da je predložena, a zatim i imenovana u Povjerenstvo. Isprika je prihvaćena u nadi da će se antikorupcijskoj politici u Gradu Zagrebu ipak pristupiti ozbiljnije", izvijestio je danas GONG. GONG je jučer na svojoj internetskoj stranici, uz ostalo, objavio kako su sa službenih internetskih stranica Grada Zagreba doznali da je u navedeno Povjerenstvo, na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja Gradske skupštine Grada Zagreba, na sjednici održanoj 25. listopada 2012. imenovana i izvjesna Vanja Škorić te da žele istaknuti kako nitko iz nadležnih tijela Skupštine ili Grada nije nikada kontaktirao gđu. Škorić iz GONG-a vezano za sudjelovanje u radu Povjerenstva ili imenovanje članova.

ZAGREB - U nezgodi na trajektu "Marco Polo", koja se zbog jakog jugoistočnog vjetra i udara valova jutros dogodila na putu iz talijanske Ancone prema Splitu, lakše je ozlijeđeno pet putnika, dok se još utvrđuje šteta na vozilima, izvijestilo je večeras Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture RH. Ozljeđenim putnicima odmah je pružena liječnička pomoć, navodi Ministarstvo.

Na trajektu, koji je zbog lošeg vremena i otežane plovidbe u splitsku luku, umjesto u 7 sati, stigao u 9,45 sati, bilo je 758 putnika te sedam autobusa, 16 kamiona, dva kombija, 92 osobna vozila i dva motocikla. Istragu o nezgodi provode inspektori Lučke kapetanije Split, a brod, putnike i vozila osigurava PTI Club Nord of England iz New Castlea te će svima biti nadoknađena utvrđena šteta nastala tijekom putovanja. Brod nije pretpio nikakva oštećenja, a po dolasku u luku Split tijekom inspekcijskog pregleda utvrđen je kvar na sustavu automatske identifikacije, odnosno dojavnom sustavu koji je odmah otklonjen. Ministarstvo napominje da trajekt "Marco Polo" večeras u 21 sat nastavlja redovitu plovidbu prema Anconi.

RIJEKA - Na postrojenjima Inine Rafinerije nafte Rijeka u Urinju danas oko 17 sati došlo je do kvara, koji je ubrzo otklonjen, ozlijeđenh nije bilo, kao ni onečišćenja zraka ili vode, doznaje se večeras iz operativnog dežurstva primorsko-goranske Policijske uprave. Policija je dojavu da iz riječke Rafinerije nafte izlazi gusti crni dim dobila oko 17,10 sati te su njeni službenici odmah izašli na mjesto događaja. Utvrđeno je da nitko nije ozlijeđen, te da, prema izjavama odgovornih, nije došlo do onečišćenja. Kako su naveli iz policije, kvar je odmah otklonjen pa su postrojenja Inine riječke Rafinerije nafte bila u pogonu već oko 18 sati, bez značajnijeg poremećaja proizvodnog procesa. O događaju su izvještene mjerodavne inspekcijske službe, koje su izašle na mjesto događaja. Kako su prenjeli mediji, tehnološki kvar je prouzročio automatski prekid rada sustava, zbog čega je počeo sukljati crni dim kako bi se sustav ispraznio.

ZAGREB - Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić istaknuo je predvodeći danas na svetkovinu Svih svetih svečano euharistijsko slavlje u crkvi Krista Kralja na Mirogoju, kako Crkva nadilazi svaki skučeni pogled na čovjeka kojeg bi se svodilo da bude samo građaninom ovoga svijeta. Kazavši kako Crkva danas opovrgava svako odbacivanje propitivanja o konačnom smislu ljudskoga života, Bozanić je u propovijedi rekao da nas današnje slavlje oslobađa od duhovnoga raspoloženja radikalne sumnje koja se vrlo lako prelijeva u skepticizam i indiferentizam. Napomenuo je kako razmatranje slave Svih svetih u vječnome životu nipošto ne dopušta bijeg iz ovozemnog života i od svakodnevnih životnih zahtjeva jer smo već sada djeca Božja. Ostati na putu prema raju, kazao je Bozanić, znači živjeti ovozemni život u zajedništvu s Bogom slijedeći Isusov primjer u ljubavi Duha Svetoga, što se očituje po dobroti srca, poniznosti, blagosti, milosrđu, ljubavi prema pravednosti, istinitosti i zauzimanju za mir i pomirenje. "Možemo reći da je to iskaznica koja nas kvalificira kao Božje prijatelje i putovnica koja nam omogućuje ulazak u vječni život", poručio je zagrebački nadbiskup. Kardinal Bozanić također je istaknuo kako Isus Krist, u objavi Oca i njegove ljubavi potpuno otkriva čovjeka njemu samom i objavljuje mu njegov uzvišeni poziv, ali samo onda ako je čovjek svjestan svojega uzvišenog dostojanstva. Time, kazao je, sa sigurnošću spoznajemo da nismo potpuno i konačno određeni za smrt, već za život vječni. Kako je dodao, čovjek je stvoren za vječno zajedništvo života s Bogom, pa se stoga čovjek ne vara kada se priznaje višim od tvarnih elemenata i kada se ne smatra samo česticom prirode ili anonimnim elementom ljudskoga društva. Prvi i temeljni smisao današnje svetkovine jest poziv da, dok slavimo Sve svete i pohađamo grobove pokojnika, zauzetije usmjeravamo svoj život prema krajnjem cilju, odnosno vječnom životu s Gospodinom, poručio je kardinal Bozanić. Zagrebački nadbiskup Bozanić je nakon mise u crkvi Krista Kralja kod Središnjeg križa predvodio blagoslovnu molitvu.

OREBIĆ - Orkansko jugo s udarima vjetra i do 45 čvorova poharalio je Orebić i okolna naselja, a velike štete nanesene su orebičkoj šetnici Kneza Domagoja i Obali pomoraca. Noćašnje nevrijeme je bilo praćeno visokom plimom i velikim valovima, koji su na desetak mjesta u dužini 1,5 kilometra uništili donju cestu. Sav promet donjom cestom bio je obustavljen, a kako se doznaje od načelnika Tomislava Jurjevića, organizirana je sanacija dijela nastalih šteta i djelatnici Komunalno-trgovačkog društva Bilan su na terenu. Popravak oštećanja na obalnom prostoru Orebića potrajat će duže vrijeme, a materijalna šteta, prema prvim procjenama, iznosi nekoliko stotina tisuća kuna, kazao je Jurjević.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙