FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeli 8. dani Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Autor: zdra
VINKOVCI, 16. listopada 2012. (Hina) - Predstavljanjem knjiga vinkovačkog fotografa Zvonimira Tanockog "Vinkovci u Domovinskom ratu" i povjesničara i ravnatelja Hrvatskoga memorijalnoga dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazora "Velikosrpska agresija na Hrvatsku 1990-ih", u Vinkovcima su večeras počeli 8. dani Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

U pozdravnom govoru, predsjednik Ogranka Matice hrvatske iz Vinkovaca Drežan Švagelj podsjetio je kako je Matica hrvatska oduvijek bila čuvar kulturnih i inih vrijednosti hrvatskoga naroda, a to čini i danas njegujući i čuvajujući sve ono što služi na čast i ponos hrvatskom narodu.

"Osim svega nekoliko fotografija kojima sam se već koristio u prijašnjim svojim izdanjima, u knjigu 'Vinkovci u Domovinskom ratu' stavio sam puno drugih fotografija koje do sada nisam objavljivao, a koje svjedoče o strahotama razaranja Vinkovaca 1991. godine", rekao je Zvonimir Tanocki tijekom predstavljanja svoje knjige. Po njegovim riječima, u knjizi, za koju je tekst napisao Marko Landeka, posebice je velika važnost dana poglavljima o stradanjima civila u Vinkovcima te djelovanju vinkovačkoga kriznog štaba, čiji je i sam bio član u Domovinskom ratu.

Govoreći o knjizi "Velikosrpska agresija na Hrvatsku 1990-ih", njezin autor - ravnatelj Hrvatskoga memorijalnoga dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor rekao je kako su u njoj dani uzroci, tijek i posljedice agresije na Hrvatsku 1991. godine.

"U Hrvatskoj je na djelu prezentacija rata koja zanemaruje uzroke. Govori se više o posljedicama. Posebice je mutna slika o događajima u Bosni i Harcegovini. Bojim se da je hvatska javnost u zadnjih deset godina, kroz krivu medijsku sliku, dobila iskrivljenu i pogrešnu informaciju o Domovinskom ratu", ocijenio je Nazor.

U sklopu 8. dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji, do 30. listopada u Vinkovcima i Vukovaru održat će mnogi kuturni događaji koje organiziraju tamošnji ogranci Matice hrvatske u suradnji s kulturnim ustanovama tih dvaju gradova.

(Hina) xzdra yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙