FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fuele: Kosovo bi uskoro moglo početi pregovore o SSP-u

Autor: brad
PRIŠTINA, 12. listopada 2012. (Hina) - Kosovo bi u prvoj polovini iduće godine moglo započeti s Europskom unijom razgovore o procesu stabilizacije i pridruživanja budu li kosovske institucije ozbiljno radile na provođenju reformi, kazao je u petak u Prištini povjerenik Europske unije za proširenje Štefan Fuele.

Fuele je, na tiskovnoj konferenciji nakon razgovora s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem, rekao kako je studija izvedivosti, predstavljena u srijedu u Bruxellesu, potvrdila da nema prepreka za pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Kosova i EU.

"Put Kosova prema EU ne ovisi o nama u Uniji već jedino o vašem radu na reformama i sposobnosti da izgradite jak konsenzus u kosovskom društvu", kazao je Fuele.

Povjerenik EU rekao je također da sjever Kosova ostaje izazov za EU, istaknuvši da je EU spremna pomoći Kosovu u rješavanju ovog problema. On je dodao da je vrlo važno da Kosovo primjenjuje sve sporazume postignute između Prištine i Beograda do danas, što je poruka koju je prenio i srbijanskim dužnosnicima.

Kosovski premijer Hashim Thaci potvrdio je da je integracija u EU kosovski politički prioritet. On je pozdravio preporuke studije izvedivosti, dodajući kako je Kosovo spremno udovoljiti svim zahtjevima koji proizlaze iz nje. Thaci je također izrazio spremnost za normalizaciju odnosa sa svim svojim susjedima, s posebnim naglaskom na Srbiju.

Povjerenik EU za proširenje Fuele sastao se na Kosovu i s kosovskom predsjednicom Atifete Jahjaga te s predsjednikom Skupšine Kosova Jakupom Krasniqijem.

Europska komisija je u srijedu objavila godišnje izvješće o napretku sedam zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za prijem u EU te studiju izvedivosti za Kosovo s preporukom za počinjanje pregovora o stabilizaciji i pridruživanju. Kosovo je u posebnoj poziciji, budući da njegovu neovisnost ne priznaje još pet zemalja članica EU-a, i još uvijek je jedino koje nema nikakvih ugovornih odnosa s EU-om.

(Hina) xbbex ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙