FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nikolić traži izmjenu formulacije o Kosovu u dokumentu EK

Autor: npav
BEOGRAD, 11. listopada 2012. (Hina) - Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić zatražio je u četvrtak da Europska komisija izmijeni dio izvješća Europskom vijeću o Srbiji koji se odnosi na "teritorijalni integritet Kosova".

Kako je priopćeno iz ureda predsjednika Srbije, Nikolić je u današnjem razgovoru europskom povjereniku za proširenje Štefanu Fueleu rekao kako bi "Europa, ako iskreno želi da joj se Srbija pridruži, trebala izmijeniti dio izvješća" upućenog Europskom vijeću u kojem se spominje da Srbija treba poštovati teritorijalni integritet Kosova.

"Time bi EU dokazala posvećenost statusnoj neutralnosti Kosova", rekao je srbijanski predsjednik, koji se u četvrtak sastao s Fueleom u Beogradu.

U priopćenju iz Nikolićeva ureda navodi se i da je Fuele ponovio kako formulacija "teritorijalni integritet" ne prejudicira status Kosova i naglasio kako je riječ o činjenici da se Europa protivi podjeli Kosova još od 2005. godine.

Situaciju na Kosovu i Nikolić i Fuele ocijenili su "iznimno delikatnom" i suglasili se da svaka formulacija s tim u vezi mora biti jasno precizirana.

U razgovoru je spomenuta mogućnost da Srbija već 2013. godine može započeti pregovore s EU o pristupanju, a Nikolić je istaknuo kako "Srbija ne želi prolongirati ulazak u EU, stavljajući probleme pod tepih, već ih je spremna rješavati".

"Srbija čini sve da se uvjeti koje je postavila EU ispune i to je dokazala konkretnim rezultatima u području reforme pravosuđa, borbe protiv kriminala i korupcije, a prije svega istinskom spremnošću da se odnosi između Beograda i Prištine normaliziraju i svi problemi riješe kroz izravne pregovore na najvišoj političkoj razini", navodi se u priopćenju iz ureda srbijanskog predsjednika.

Povjerenik za proširenje Stefan Fuele u četvrtak je u Beogradu razgovarao s najvišim srbijanskim dužnosnicima i dodatno razjasnio pojedine formulacije i ocjene iz Izvješća Europske komisije odnosno iz Strategije proširenja EU, u kojoj se spominje poštivanje teritorijalnog integriteta Kosova, formulacija na koju je Beograd dan ranije reagirao ocjenom da bi takvo stajalište moglo dovesti do zatvaranja dijaloga Beograd-Priština. Fuele je ponovio da formulacija nema veze sa statusom Kosova, već sa "stajalištem EU-a da ne može biti podjele Kosova". Fuele je svojim sugovornicima rekao da EU nema novih uvjeta za nastavak dijaloga i da bi dijalog, ako bi Srbija u njemu sudjelovala, bio statusno neutralan, ali da se EU protivi podjeli Kosova.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙