FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najavljena 3. međunarodna konferencija o mogućnostima suradnje pravosuđa i gospodarstva

Autor: tper
ZAGREB, 29. listopada 2012. (Hina) - U organizaciji Hrvatske obrtničke komore u Zagrebu će se 6. i 7. studenog održati 3. međunarodna konferencija "Alternativno rješavanje sporova - mogućnost suradnje pravosuđa i gospodarstva", najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare HOK-a.

HOK je prepoznao važnost mirenja-medijacije kao načina rješavanja sporova te su u HOK-u uvjereni da mirenje može pomoći njihovim članovima obrtnicima u poslovanju, da će ih ono rasteretiti vođenja dugih i skupih sudskih sporova sa neizvjesnim ishodom.

Sud časti, kao prvo tijelo u HOK-u za alternativno rješavanje sporova, u proteklih je 13 godina ostvario visoki postotak nagodbi, u prosjeku od 31 posto.

Činjenica je da imamo znanje, iskustvo i kapacitete za izgradnju kvalitetnog sustava izvan sudskog rješavanja sporova, u čemu nam treba podrška resornih ministarstava poduzetništva i obrta, gospodarstva i pravosuđa, kazao je potpredsjednik HOK-a i zamjenik predsjednika Suda časti HOK-a i Centra za mirenje pri HOK-u Igor Vojinović.

Novoimenovani predsjednik Suda časti HOK-a i Centra za mirenje pri HOK-u Damir Kontrec, sudac Vrhovnog suda, napomenuo je da se u Hrvatskoj i u svijetu puno govori o alternativnim načinima rješavanja sporova.

Kako je rekao, u zemljama EU i SAD-a dio sporova vodi se mirnim putem van sudova, a u odnosu na te zemlje broj predmeta koji se riješi na alternativan način u Hrvatskoj je mali.

Alternativni načini rješavanja sporova nisu zamjena za sudske postupke, već dodatna mogućnost za brže, jeftinije i učinkovitije rješavanje spornog odnosa, a rezultati ovise o volji stranaka, naglasio je Kontrec.

Treća međunarodna konferencija "Alternativno rješavanje sporova - mogućnost suradnje pravosuđa i gospodarstva" održat će se pod pokroviteljstvom ministarstava gospodarstva, poduzetništva i obrta te pravosuđa.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙